Már az év elején megépül egy 21,8 méter magas vasbeton szerkezet a Paksi Atomerőmű területén, a látványos munkálatra az ott működő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) bővítése részeként kerül sor. A bővítés zajlik az év további részében is, a szükséges gépésztechnológiai elemeket a helyszínen gyártják és szerelik. A munkáról a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) számolt be éves összefoglalójában, amelyben jelezte: 

tavaly is rendben működött a három telephelye, és zajlott a kutatás annak ellenére, hogy a járvány náluk is számos új döntést kényszerített ki. 

Fotó: Brem Zsolt / RHK

A KKÁT-ban már több mint 10,2 ezer kiégett fűtőelem kazettája vár a majdani végső elhelyezésére. 

Ebből tavaly 270 érkezett a várt 360 helyett – a csúszást egy műszaki rendellenesség okozta –, a fennmaradó 90-et az idén veszi át a létesítmény. Az idei betárolási tervben is 360 kazetta szerepel. Az éves karbantartás és az ellenőrzések rendben megtörténtek, elkezdték használni a karbantartás-támogató szoftvert, és továbbfejlesztették a KKÁT földrengés-érzékelő lekapcsoló rendszerét. Az RHK 2022-ben elkezd egyes átalakításokat és felújításokat is a paksi tárolóban. 

Az ott őrzött nagy radioaktivitású hulladékokat véglegesen egy mélységi geológiai tárolóban kell majd elhelyezni. A telephely kiválasztása és kutatása több évtizedet igényel, de már évek óta tart. Ugyanis elsősorban a területen végzett mélyfúrások adatai alapján dönthető el, hogy a kiszemelt helyszín megfelel-e a célnak. Tavaly szeptemberben befejeződött a 2020 októberében kezdett három új kutatófúrás Boda és Bükkösd közelében, ennek során több mint háromezer fúrólyukat mélyítettek. Érdekesség, hogy a nyolc mélységi vízmintából több is 40 ezer évnél régebbi csapadékbeszivárgásra utal, a bükkösdi mészkőbányából pedig egy 260 ezer évesnél idősebb sztyeppei mamut maradványai kerültek elő. Az RHK az idén benyújtja az Országos Atomenergia Hivatalhoz a 2022–2025 közötti időszak kutatási programját, és engedélyt kér új kutatófúrások mélyítésére és a térség szeizmikus átvilágítására, ez utóbbit az őszre tervezi.

Paks mellett Bátaapátiban, valamint Püspökszilágy és Kisnémedi határában is működtet radioaktívhulladék-tárolót az RHK. A 2012-ben átadott bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) technológiai épületében 1,7 ezer, felszín alatti tárolójában pedig 537 konténerben 4,8 ezer hordót helyeztek eddig el. A tervek szerint 2022 második negyedében a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóból (RHFT) a létesítmény e célra alkalmassá tett kamrájába (I-K2) az intézményi eredetű hulladék egy részét végleges tárolásra ideszállítják. Első körben csaknem 500 hulladékcsomag indítható útnak, de nem közvetlenül Bátaapátiba, hanem az MVM Paksi Atomerőműn keresztül, ugyanis cementezéssel ott állítanak elő a hulladékból kompakt csomagot.

Az RHFT-be tavaly 35 alkalommal érkezett intézményi eredetű radioaktív hulladék, ebből 216 zárt sugárforrás volt, a többi együtt 1,67 tonnányi, 3,51 köbméter össztérfogatú hulladék összesen 6,74 terabecquerel aktivitással.