Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerláncellenőrzés-sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus-járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Az államtitkár elmondta, 2748 vizsgálatot végeztek a szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés alatt. A feltárt szabálytalanságok miatt 10 figyelmeztetést és 154 bírságot szabtak ki, összesen 11,3 millió forint értékben.

Az ellenőrzött 10 421 különféle hazai és külföldi élelmiszertételből országosan 20,7 tonnát vontak ki a forgalomból, leginkább a lejárati idő utáni forgalmazás miatt.

Az édesipari termékek ellenőrzése során összesen 189 kg édességet kellett kivonni a forgalomból. Az árusított élő halak eredetét igazoló dokumentumok és a friss sertés- és baromfihús származásának feltüntetése a legtöbb helyen megfelelt az előírásoknak.

A Nébih laboratóriumai összesen 139 élelmiszermintából 18 dió-, 2 mák- és 3 bejglitermék esetében merült fel érzékszervi kifogás. A vendéglátásban főként higiéniai problémák fordultak elő, a rendezvényre kitelepült vállalkozásoknál az egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumok hiánya volt jellemző.

A zöldség-gyümölcs ellenőrzések során a szezonális termékek mellett a hatóság kiemelten vizsgálta a gesztenye forgalmazását is, 3 tétel esetében indult eljárás.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok célja, hogy a jövőben is kizárólag biztonságos, jó minőségű, többségében magyar élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára.