Idén januárban 249 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében, közel 50 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az álláskeresők száma 2021 januárjához képest 16,6 százalékkal csökkent, míg a megelőző hónaphoz viszonyítva 4,3 százalékkal nőtt.

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 104,8 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 42,1 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettsége 127,4 ezer főnek (51,2 százalék), felsőfokú végzettsége 16,8 ezer főnek (6,7) volt.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A tárgyhónapban 147,5 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 52 százalékuk álláskeresési ellátásban, 48 százalékuk pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Az álláskeresők 40,8 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Januárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,9-es értéket mutatott. A legalacsonyabb értékeket Győr-Moson-Sopron megyében mérték, de kedvezők a munkaerőpiaci mutatói Budapestnek, Pest, Csongrád-Csanád, Vas, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyének is. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15–74 éves munkanélküliek száma a 2021. szeptember–novemberi gördülő negyedévben 177 ezer főt tett ki, ami 3,6 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,6 százalékponttal volt alacsonyabb.

Pályakezdők és tartósan munkanélküliek

A nyilvántartásban 17 ezer pályakezdő szerepelt januárban, arányuk az összes álláskereső köében 6,8 százalékot jelentett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de e két megye mellett jelentős még Hajdú-Bihar, Somogy, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

A pályakezdő álláskeresők 42,7 százalékának legfeljebb általános iskolai, 15,3 százalékának szakiskolai vagy szakmunkás-, 16,1 százalékának gimnáziumi, 22 százalékának szakközépiskolai (szakgimnáziumi) vagy technikumi, 3,9 százalékának felsőfokú iskolai végzettsége volt.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 12,9 százalékos a növekedés az egy évvel korábbi létszámhoz viszonyítva.

A 94,8 ezer tartósan állást kereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 38,1 százalékos aránnyal szerepelt 2022. januárban. A 25 éven aluli korosztályba 28,5 ezer álláskereső tartozott, az 55 éves és efelettiek száma 75,9 ezer fő volt. Az előbbiek 11,4, az utóbbiak pedig 30,5 százalékot képviseltek a munkát keresők között. A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek (sem iskolai, sem OKJ-s szakképzettséggel nem rendelkezők) aránya 32,5 százalékos volt.

Fotó: Vemi Zoltan

A tárgyhónapban összesen 33,9 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét, közülük az első alkalommal regisztrálók aránya 9 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 9,1 százalékkal nőtt.

A foglalkoztatók összesen 18,1 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amelynek 37,7 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény a főváros, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megye területére koncentrálódott, de jelentős volt a bejelentések száma Hajdú-Bihar és Békés megyében is.

Összességében 2022. januárban 74,4 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 53,6 ezer maradt üres, betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 6,8 ezer volt, amelynek 75 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott. Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 11,3 ezer volt, ez az összes álláshely 62,3 százaléka. Ezek zöme elsősorban az egyszerű ipari, az egyszerű építőipari foglalkozású, tehergépkocsi-vezető, konyhai kisegítő, mechanikaigép-összeszerelő, intézményi takarító, mezőgazdasági foglalkozású, bolti eladó, masszőr, húsfeldolgozó, szakács és rakodómunkás foglalkozásokra vonatkoztak.