A kiskereskedelemben működő vállalkozások bizonyultak a legaktívabbnak a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban a CIB Bank tapasztalatai szerint – áll a hitelintézettől kapott közleményben. A tavaly júliusi indulás óta eltelt időszakban a Széchenyi Kártya Program GO! termékei közül a folyószámlahitel iránt volt a legnagyobb a kereslet, a kisvállalati és kkv hitelállománya közel 20 százalékkal nőtt 2021-ben.

Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Leginkább a kiskereskedelemben működő vállalkozások igényelték a programban elérhető konstrukciókat, az összes megkötött szerződés 45 százaléka kapcsolódott ehhez a szektorhoz. A másik két dobogós helyen az iparban és az építőiparban aktív vállalkozások osztoztak 12 és 11 százalékos részesedéssel.

Az újraindítási folyószámlahitel adta a kihelyezések 46 százalékát, a likviditási konstrukció a 35 százalékát, míg beruházási céllal a folyósított összeg nem egészen egyötödét használták fel a vállalkozások.

A CIB Bank eddigi tapasztalatai szerint az a jellemző, hogy az igénylők viszonylag ritkán használják ki teljesen a támogatott konstrukciók nyújtotta kereteket. A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!-nál meghatározott 100 millió forintos maximális összeghez képest az átlagos igényelt hitelösszeg 6,5 millió forint környékén mozgott. Hasonló a helyzet a likviditási hitelnél is, ahol 24 millió forintot ért el az átlagos igényelt összeg, és csupán egy tucatnyi ügyfél használta ki maximálisan a konstrukció lehetőségeit.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO! keretében nem egészen fél év alatt összesen 16 milliárd forintnyi finanszírozást nyújtott a CIB Bank.