A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt héten pénteken jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent az omikron új, fertőzőbb variánsa, amely a BA.2-es elnevezést kapta. Az NNK vizsgálatait megerősítve a Neumann Labs azóta további hat esetben azonosította itthon az új omikront. A magyar laboratórium szerint ugyanakkor pontatlan, lopakodó omikronnak nevezni az új alvariánst, hiszen főleg az antigén tesztek, és néhány esetben az eredeti omikronra (BA.1) fejlesztett variánsteszt elől tud, illetve próbál elbújni. A hagyományos PCR-tesztek hibátlanul ki tudják mutatni az összes eddig ismert variánst – mondta Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Fotó: WALTRAUD GRUBITZSCH / AFP

Magyarországon a NNK  és a Neumann Labs saját  adatai szerint is egyértelműen és döntően az omikron eredeti variánsa a domináns. A BA.2 néven ismert alvariáns dán tapasztalatok szerint 1,5-szer fertőzőbb, mint az „eredeti” omikron, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést. 

Ugyanakkor Nyíri Miklós hangsúlyozta, a hagyományos, minden nap használt PCR -esztek ugyanúgy kimutatják ezt az alvariánst, mint az omikront és az összes többi variánst is. Ezért az omikron új alvariánsa nem lopakodik, csak bújócskázik, inkább kevesebb, mint több sikerrel – teszi hozzá az ügyvezető. 

A magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium Magyarországon elsőként vezette be az influenza és a COVID-19 egyidejű PCR tesztelését, valamint az önmintavételes, otthoni használatra kifejlesztett PCR-tesztet is. Hazánkban a laboratórium kutatásai tették lehetővé elsőként a dél-afrikai koronavírus-variáns (501Y.V2 vírusváltozat) azonosítását, továbbá a brit variánshoz köthető drasztikusan magas vírusszám kimutatását a fertőzöttekből, és így a variáns gyorsabb terjedésének megértését.