Részt vesz Brazília a magyar haderő fejlesztésében – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jair Bolsonaro brazil elnökkel való tárgyalásait követő nemzetközi sajtótájékoztatón. „Már most is vásároltunk két sugárhajtású szállító repülőgépet, ezek 2023-ban állnak hadrendbe. Ezt az utat szélesíteni fogjunk a jövőben” – mondta.

Jair Bolsonaro (b) és Orbán Viktor Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy létkérdés a szabadkereskedelem. „A magyar gazdaság nyitott, ha nem lenne a világban szabadkereskedelem, a magyar emberek sokkal rosszabbul élnének” – tette hozzá, utalva arra, hogy a nemzeti össztermék 80-90 százaléka exportból származik. A kormányfő elmondta: Brazília nyitva áll, hogy magyar befektetéseket fogadjon. Vannak már első fecskék, ilyen biotechnológiai beruházás, de a Richter is már jelen van a dél-amerikai országban.

A miniszterelnök szerint a magyar felsőoktatás szempontjából is fontos Brazília. Jelenleg 504 brazil egyetemista tanul Magyarországon ösztöndíjjal, ebben további lehetőségeket látnak.

Bolsonaro azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy téves információk terjednek Brazíliáról, miszerint esőerdőket irtanák ki. A moszkvai útja után leszögezte, hogy senkinek sem érdeke a háború.