Egyedülálló egészségipari fejlesztésnek nevezte a pénzügyminiszter a Gemitech Kft. izolációs kórházi ágyrendszerének pilisvörösvári gyártását, amely az Egészségipari Támogatási Program (ETP) 400 millió forintos állami támogatásával jött létre.

Fotó: Mónus Márton / MTI

Varga Mihály a cég 500 millió forintos egészségipari beruházásának átadó ünnepségén hétfőn Pilisvörösváron arról beszélt, hogy az egészségipar fejlődésének támogatása megfelel Magyarország érdekeinek, és része a kormány beruházásösztönző politikájának. 

Hozzátette, hogy kritikus helyzetekben az alapvető eszközök hazai előállítása nélkül nincs biztonságban a betegellátás, emellett az egészségipar egy tudásintenzív, dinamikusan fejlődő ágazat, amelyben nagy hagyományokkal rendelkezik Magyarország.

Reális célkitűzés tehát a hazai gyártókapacitás növelése, a magyar beszállítók részesedésének emelése és az exportteljesítmény növekedésének elérése is

– fűzte hozzá.

Varga Mihály elmondta, hogy a Pilisvörösváron gyártott izolációs kórházi ágyrendszer nemzetközi innovációnak számít, mivel az alkalmazott műszaki megoldások a jelenleginél nagyobb védelmet nyújtanak majd a fertőző betegeket ellátó orvosok és ápolók számára. Hozzátette, hogy emellett olyan helyeken is lehetővé válik a betegek biztonságos elkülönítése, ahol erre eddig nem vagy csak igen magas költségek árán volt lehetőség. 

A miniszter beszámolt arról, hogy az ETP támogatásával 57 cég valósíthat, illetve valósíthatott meg egészségipari beruházásokat, és a már odaítélt támogatások 82 különböző fejlesztés végrehajtását teszik lehetővé. Hozzátette, hogy a beruházások összértéke eléri a 86 milliárd forintot, a kormányzati támogatás mértéke pedig a 66 milliárd forintot. Ezek a beruházások összességében 5700 munkahely létrejöttéhez, illetve megőrzéséhez járultak hozzá, és a 82 projektből 48 már megvalósult, ismertette Varga Mihály. 

A nyilvános cégadatok szerint a Gemitech Kft. 2006 -ban alakult, magyar tulajdonban lévő vállalat. 2020-as nettó árbevétele megközelítette a 300 millió forintot, adózott eredménye az elektronikus beszámoló portál szerint 106,4 millió forint volt.