Öt épülettel, összesen több mint 166 ezer négyzetméterrel bővült a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari-logisztikai ingatlanállománya 2021 negyedik negyedévében – adta hírül a CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, ESTON International, JLL és a Robertson Hungary által alkotott Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) évzáró részpiaci jelentésében.

Három épületet adtak át a CTParkban (Budapest Airport és Budapest East), egyet a HelloParks Maglód és egyet a GLP Sziget Logistics területén Szigetszentmiklóson, így a negyedév végén a teljes modern ipar-logisztikai állomány 2,734 millió négyzetmétert tett ki.

A keresletet az előbérletek dominálták csaknem 49 százalékos részaránnyal. A hosszabbítások a kereslet 27 százalékát, míg az új szerződések ennek a 24 százalékát képviselték.

A negyedik negyedévben a teljes bérlői kereslet 237,5 ezer négyzetmétert tett ki, ami 115 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest, így a 2021-es kereslet rekord méretű. A szerződéshosszabbítások nélküli kereslet csaknem 174 ezer négyzetmétert tett ki, ami 170 százalékkal magasabb érték az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest.

2021 negyedik negyedévében a BRF összesen 32 bérleti szerződést rögzített, 7,5 ezer négyzetméteres átlagos tranzakciómérettel. A tranzakciók közül öt mérete meghaladta a 10 ezer négyzetmétert.

A szerződések túlnyomó része továbbra is ’big-box’ logisztikai parkokban köttetett, míg a városi-logisztikai állomány esetében csupán három megállapodást regisztrált a BRF a negyedév során.

A negyedév legnagyobb ügyletei előbérletek voltak: egy a 63 ezer négyzetméter nagyságú VGP Park BUD Aerozone  épületében, illetve az Inpark Páty épületében 33 ezer négyzetméteren.

Az üresedési ráta 2021 negyedik negyedévének végén 3,17 százalékon állt, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévben mért értéknél és 1,2 százalékponttal magasabb egy évvel korábban mért értéknél. A negyedév végén összesen 86,8 ezer négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen, és négy épületben volt elérhető 5 ezer négyzetméternél nagyobb szabad terület.

A nettó abszorpció 169,3 ezer négyzetmétert tett ki 2021 negyedik negyedévében.