Az elmúlt év utolsó hónapjában gyorsulva folytatódott az építőipari termelés növekedése, így decemberben a kibocsátás volumene a nyers adatok szerint már 29 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az év egészében pedig 13,3 százalékkal múlta felül a 2020. évi alacsony bázist – derül ki a KSH ma közzétett friss adataiból.

Fotó: Kallus György/VG

 „Bár a korábbi időszakot mutató adatokból még nem kivehető, az építőipar egyik meghatározó szegmensében, vagyis az irodapiacon az idén a fejlesztések lassulása várható” – emelte ki Tatár Tibor, az Etele Plaza bevásárlóközpontot és a Budapest ONE irodaházat is jegyző Futureal Development vezérigazgatója.

A forgalom alakulását a home office is befolyásolja

A várható lassulás oka az, hogy miközben a tovább növekvő építési és a szintén emelkedő finanszírozási költségek miatt a bérbeadók bérletidíj-emelési kényszerben vannak, addig számos bérlő kivár azzal, hogy új irodaházba költözzön. Ez utóbbinak egyrészt az a magyarázata, hogy sok bérlő bizonytalan abban, miként is alakulnak saját bérlői igényei, mert még nem hozott döntést arról, hogy a jövőben milyen arányban akarja alkalmazni a home office-t és az irodai munkát. Mindemellett várhatóan nő azoknak a bérlőknek a tábora is, akik új bérlemény választása helyett átmenetileg – 2-3 évre – hosszabbítanak a jelenlegi helyükön. Ami a kereskedelmi ingatlanok fejlesztését illeti, kulcskérdés a meglévő létesítmények forgalmának alakulása.

A fővárosban az Etele Plaza megnyitását követően nem maradt sok hely a további hasonló fejlesztésekre, de a Futureal várakozásai szerint a meglévő bevásárlóközpontok jól fognak teljesíteni.

Ennek egyik oka, hogy a járványhelyzettől megfáradt vevők továbbra is részben vásárlással kárpótolják magukat, másrészt pedig – új jelenségként – a gyorsuló inflációtól való félelem előre hozott vásárlásokat generálhat, de az idei szja-visszatérítések és extra nyugdíjkifizetések is növelhetik a vásárlókedvet. Az utcai üzlethelyiségek esetében az elmúlt év nagyon nehéznek bizonyult, ám a járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldása után – amint újra fellendül a turizmus és a belvárosi forgalom – gyorsan helyreállhat e szektor működése. A kérdés itt csupán az, hogy ez az idén megtörténik-e – hangsúlyozta Tatár Tibor.