Interneten állatgyógyászati terméket hirdető magánszemélynél tartottak próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január végén Pest megyében. Az akció során – a 185 ezer forint összértékű vásárlást követően – valamennyi, a kínálatban fellelhető állatgyógyászati készítménnyel kapcsolatban intézkedtek  az ellenőrök - közölte az élelmiszerbiztonsági hivatal. 

Vényköteles állatgyógyászati készítményeket csak a jogszabályban előírtak szerint – engedély birtokában, megfelelő végzettséggel, naprakész nyilvántartások mellett – és kizárólag üzletben lehet forgalmazni.

A próbavásárlás során kiderült, hogy a hirdető Magyarországon nem engedélyezett állatgyógyászati készítményeket kínált eladásra.

Fotó: NÉBIH

Amellett, hogy a termékek forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek, jelölésük sem felelt meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, magyar nyelvű címkéjük és használati utasításuk nem volt, továbbá azok eredetét sem tudta hitelt érdemlően igazolni a hirdető. A próbavásárlást követő hatósági ellenőrzés során a szakemberek további jogsértő állatgyógyászati készítményeket is találtak.

Ezért a Nébih ellenőrei elrendelték az érintett terméktételek azonnali hatállyal történő forgalomból való kivonását, forgalomba hozatalának és felhasználásának tilalmát. Az ellenőrzés során fellelt valamennyi állatgyógyászati terméket hatósági zár alá vették, megsemmisítésük hatósági felügyelet mellett történik.

A Nébih az állatgyógyászati készítmények interneten történő hirdetéseit is figyelemmel kíséri és felhívja a figyelmet, hogy az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó, valamint a megfelelő szakértelem hiányában alkalmazott készítmények komoly kockázatot jelentenek. Ilyen készítmények felhasználása károsíthatja az állatállomány egészségét, esetlegesen az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségére is veszély jelenthet- áll a hivatal közleményében.