A világ leggazdagabb embereinek úgy tűnik, nemhogy idő előtt véget ért volna, hanem valószínűleg soha nem is okozott válságot a koronavírus-járvány. Legalábbis nem olyat, amit megéreztek volna. Ez pedig abból is látszik, hogy tavaly rekord szintre ért a luxusjachtok eladása. 

A Business Insider gyűjtése szerint összesen 887 luxusjacht talált gazdára 2021-ben, amely 77 százalékos emelkedés 2020-hoz képest. 

Fotó: VALERY HACHE

A lap a VesselsValue kimutatásaira alapozza a cikkét. Ez alapján kijelenthető, hogy a leggazdagabb üzletemberek egyre szívesebben mennek a tengerekre, elsősorban azért, hogy eltűnjenek a kíváncsi szemek elől, a repülőtereken és a turistaparadicsomokon ugyanis könnyen kiszúrhatják őket. 

Persze érthető, honnan volt rá pénzük, a lap egy tavaly márciusi pénzügyi jelentést idézett vissza, amelyben arról írtak tanulmányt, hogy az Egyesült Államok 657 milliárdos üzletemberének vagyona összesen 44,6 százalékkal, 1,3 ezer milliárd dollárral emelkedett a koronavírus-járvány alatt. 

Felesleges pénzük tehát elképesztő mennyiségben van, viszont egy problémával nekik is szembe kell nézniük, ez pedig a gyártási nehézség. Míg ugyanis a szuperjachtok – ezek jellemzően 24 méternél hosszabb hajók – eladási száma rekordot ért el, az újonnan legyártott járművek száma meg sem közelíti a 2019-es adatokat. 

Fotó: ALI BALLI

A járvány előtt ugyanis még 350 darabot gyártottak le világszerte, addig tavaly már csak 150-et. Mindez a munkaerőhiány és az ellátási gondok miatt fordulhatott elő. 

Ez persze elhozta a drágulást a piacon. A cikk példaként hozott fel egy tíz éves, olasz gyártmányú, 60 méter hosszú jachtot, amelynek ára 2019-ben 20-25 millió euró körül mozgott, ma pedig már bőven 30 millió feletti összegért kelne el a piacon. 

Rotterdam polgármestere Bezosszal fizettetné meg a történelmi híd szétbontását

A szuperjachtok egyébként az utóbbi időszakban különösen nagy figyelmet kapnak, miután Jeff Bezos, az Amazon ura egy komplett hidat szeretne elbontatni elkészült járműve vízre bocsátásához, amely miatt áll a bál Hollandiában. A helyiek nagyon nem örülnek a tervezetnek és arra készülnek, hogy tojásokkal dobálják meg az elhaladó luxusjachtot.