A Digitális Jólét Program sajtótájékoztató keretében mutatta be az Okos Város Piactér platformot február 9-én. Csiky-Mészáros Márton, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. szakértője elmondta, hogy az Okos Város Piactér az a platform, ahol egymásra találhatnak az okosváros-termékek szállítói, fejlesztői, valamint ezek potenciális megrendelői:

az önkormányzatok, valamint azok gazdálkodó szervezetei, háttérintézményei.

A kezdeményezés célja, hogy a digitalizációs települési fejlesztések kiépítésében a helyi önkormányzatok és az okosmegoldásokat fejlesztő magánvállalatok minél magasabb szakmai színvonalon tudjanak együttműködni.

Fotó: Shutterstock

Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese mutatta be az Okos Város Piactér honlapját, aki hangsúlyozta, hogy olyan hiánypótló platformot hoztak létre, melyre eddig nem volt példa Magyarországon ebben a szegmensben. Hozzátette, hogy 

a platform kiépített, jól átgondolt szakpolitikai döntések eredménye, mely felgyorsítja a kommunikációt és a döntéshozatalt az önkormányzatok és a piaci szereplők között. 

Kiemelte, hogy a program sikerességéhez elengedhetetlen egy helyi szakértői bázis létrehozása, és fontos eredménynek könyvelte el, hogy már közel 1400 szakértőjük van.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés egyik nagy előnye, hogy az Okos Város Piactér egy minőségbiztosított közegben biztosít lehetőséget arra, hogy az önkormányzatok megtalálhassák azokat a potenciális piaci partnereket, melyek a számukra szükséges okosmegoldást kínálják. Cser-Palkovics úgy véli, ez a technológiai segítség minden település számára kiváló háttértámogatást jelenthet, mely fontos lehetőség a fejlődés irányába.

Ujhegyi András, a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a szállítóknak és a Digitális Jólét Program szakembereinek az a feladata, hogy lefordítsa a technológia nyelvére azokat a célokat, melyeket a városok megfogalmaznak. Felhívta a többi szállító és a városi szakemberek figyelmét is arra, hogy zöldebb, okosabb költséghatékonyabb, biztonságosabb és élhetőbb városok kiépítésére van szükség.