Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 11,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene tavaly decemberben 2020 utolsó hónapjához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. 

Fotó: FOLDI D. ATTILA

Ennél is fontosabb azonban, hogy 2021-ben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,5 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

Pedig előzetesen óvatosságra intett, hogy novemberben 3,8 százalékra lassult a növekedés, miközben korábban az 5-6 százalékos dinamikára állt be a kiskereskedelem bővülése. Az év végi 6,2 százalékos ugrással viszont eldőlt: nem volt túlságosan elbizakodott a jóslat, miszerint az esztendő egészét tekintve 3 százalék feletti mértékben nőhetett tavaly a kiskereskedelmi forgalom. A 3,5 százalékos adat meg is haladja a várakozásokat.

Ezáltal a szektor nemcsak a 2020-as, hanem a járvány előtti, 2019-es szintet is felülmúlta. Ehhez persze az is kellett, hogy a koronavírus hazai begyűrűzését megelőzően kifejezetten erős legyen a 2020-as első negyedév, összességében pedig mindössze 0,3 százalékos visszaesést hozzon az esztendő.  

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1466 milliárd forint volt decemberben: ennek 46 százaléka élelmiszer-eladás, 41 százaléka nem élelmiszer, a fennmaradó 14 százalék pedig üzemanyag-értékesítés. 

Az év végi adatokat részletesebben vizsgálva azt látjuk, hogy:

  • az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,7, az élelmiszer-, ital- és dohányáru-szaküzleteké pedig 2,1 százalékkal nőtt.
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 37, a használtcikk-üzletekben 34, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 12, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 9,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5 százalékkal emelkedett. A bútor-, műszakicikk-üzletek forgalmának volumene 0,6 százalékkal kisebb volt.
  • A kiskereskedelmi forgalomból 10 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4 százalékkal nőtt.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 11,5 százalékkal bővült.
  • Ugyanakkor a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 11 százalékkal csökkentek.