Közel ötezer érdeklődőből végül 244 személy adott be érvényes jelentkezést január 31-ig a HUNOR – Magyar Űrhajós Programra, amely során várhatóan 2024-ben magyar űrhajós közreműködésével világszínvonalú magyar tudományos kísérletek és tesztek valósulnak meg a Nemzetközi Űrállomáson. A fenti számhoz még hozzá kell venni az ESA űrhajós-válogatására jelentkezőket is, hiszen ők automatikusan a válogatás részesei.

Fotó: SEBASTIAN KAULITZKI / AFP

A jelentkezők közül első körben 100 fő jut tovább, 86 férfi és 14 nő, nekik utána teszteken kell részt venniük, ezek után körülbelül felére csökken a létszám. A különböző szűrési fokozatokat követően nagyjából ez év őszére 4-5 főre szűkül a mezőny

– mondta a VG-nek Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Hozzátette, első körben a magyar szakértőkből álló csapat nemzetközi sztenderdek alapján felállított pontozási rendszer segítségével elvégezte az előválogatást. Ezt követően teszteken vesznek részt az űrhajósjelöltek. Mivel a HUNOR program végrehajtása szoros együttműködésben történik az Európai Űrügynökséggel (ESA), és az új magyar űrhajós egyben az Európai Űrügynökség hivatalos űrhajósa is lesz, a teszteket sikeresen zárókra az ESA által szervezett és lebonyolított válogatás vár. A megmaradt űrhajósjelöltek közül a második magyar nemzeti űrhajóst az amerikai partnerrel közösen jelölik ki.