Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Judit igazságügyi miniszter rendkívüli kormányinfón reagált az Európai Bíróság legfrissebb ítéletére, amely szerint megfelel az uniós jognak, ha megvonják a forrásokat azoktól az országoktól, amelyeket a jogállamisági elvek megsértésével vádolnak.

Az Bírósága egy politikai döntést hozott a magyar gyermekvédelmi törvény miatt – hangsúlyozta Varga Judit, aki nem tartja meglepetésnek a határozatot, mert hihetetlen támadás zajlik a törvény kapcsán Magyarországgal szemben, külön levelet is kaptak Brüsszeltől az ügyben. Felidézte, a migrációs vita kapcsán ugyanez a helyzet állt fent négy évvel ezelőtt, és végül a magyar megoldás győzött.

Gulyás Gergely a legfrissebb kormánydöntések kapcsán úgy folytatta, az állam él azzal a jogával, hogy adott esetben kijelölhet szolgáltatót egy-egy területen, senki nem marad a közvetlen közelében benzinkút nélkül. A gyermekvédelmi törvény kapcsán megjegyezte, a kormány a létező legdemokratikusabb megoldást, a népszavazást választotta.

„Óvnék mindenkit attól, hogy túlértékelje a mai bírósági döntést” – mondta Gulyás Gergely.