A legnagyobb mértékben a budapesti agglomerációban és a Balaton környékén drágultak a lakások, de a megyeszékhelyeken is átlag feletti ütemű volt az áremelkedés tavaly január–szeptember között, amikor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb lakáspiaci jelentése szerint 17 százalékkal bővült a lakáspiaci forgalom.

A királyok városa lett a legdrágább megyeszékhely 2021-ben, Székesfehérváron átlagosan 29,8 millió forintért lehetett ingatlant vásárolni ekkor. 

Ez 13,3 százalékkal magasabb érték, mint egy évvel korábban. A rangsorban Debrecen és Győr következik 28,5, illetve 27,9 millió forinttal – összegzett a Duna House a KSH legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján. Négyzetméterár szerint az élen nem történt változás – írják –, Fejér megye központja továbbra is vezet a 462,7 ezer forintos négyzetméterárral. 

Fotó: Shutterstock

A legolcsóbb változatlanul Salgótarján. 

Noha arányaiban itt volt a legnagyobb mértékű – 19,9 százalékos átlagár-, illetve 18 százalékos négyzetméterár- – növekedés, de egy használt lakás átlagos ára így is 10,2 millió, négyzetméterára pedig 163,1 ezer forint volt csupán.

A használt lakások ára 15, az új építésűeké pedig 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét a KSH adatai szerint 2021 harmadik negyedévében. A megyeszékhelyeken az átlagár 8 százalékkal nőtt, megközelítve a 23 millió forintot. A  négyzetméterár 362 ezer forintra jött ki, miután átlag feletti ütemben drágultak az ingatlanok vidéken. A balatoni agglomerációban 39,4 millió forintra emelkedett a használt lakások átlagos ára, ami a budapesti átlagárat (37,6 millió forintot) is túlszárnyalta.