Február 15-ig minden érintett megkapja a családi adó-visszatérítést, a kormány 610 milliárd forintot fizet ki 1,9 millió embernek – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a TV2 műsorában péntek reggel. A tárcavezető jelezte, hogy akik nem nyilatkoztak tavaly december 31-ig a nekik visszajáró összegről, azoknak az adóhatóság az adóbevallásuk elkészülését követően soron kívül utalhat majd. Összesen 161 ezer családnak pedig postán kézbesítik a pénzt.

Nem volt még hasonló nagyságrendű adó-visszatérítést lehetővé tevő kormánydöntés

– hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Szerinte ezt a gazdaság jó teljesítménye tette lehetővé, a magyar gazdaság erőforrásait átcsoportosítva tudták azokat a kifizetéseket, beruházási támogatásokat teljesíteni, amelyekkel a családok járnak jól. A 13. havi visszaépítése az eredetileg tervezett 4 évnél gyorsabban teljesül, most 2022-ben, februárban elindulnak az utalások.

A pénzügyminiszter reagált azokra az ellenzéki vádakra, melyek szerint az a 13. havi nyugdíj, és a 25 év alattiak szja-mentessége „megborítja” a költségvetést, azt mondta: „Hát ne aggódjanak! Nem.”

Emlékeztetett, hogy 2020-ban, amikor a járvány kitört, saját erőforrásból, külső segítség nélkül indították el a programokat, emiatt az államháztartás hiánya és az adósságállomány is magasabb lett a korábban tervezettnél, kényszerhelyzetben ugyanis mérlegelnie kellett a kormánynak. A munkahelyek megtartása érdekében olyan támogatásokat indítottak, amelyek nemcsak itt, hanem Európa számos országában megnövelte az adósságállományt. Ezt majd konszolidálni kell – szögezte le, hozzátéve, hogy az újraindítás megtörtént, így a konszolidációs lépések már az idén elindulhatnak. Varga Mihály arra is kitért, hogy a 2016-ban megkötött bérmegállapodás teljesült, 33 százalékról 13 százalékra csökkentették a munkát terhelő adókat.