Meglepte a VG-nek nyilatkozó elemzőket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki döntése. A jegybank ugyanis váratlanul óriásit emelt az egyhetes betét mértékén, 75 bázisponttal, 5,35 százalékra növelve azt. A piac sem várt ekkora mértékű emelést, így a forint ennek hatására kissé erősödött is. Később viszont a háborús helyzet miatt újra gyengült az euróval szemben, de a régiós devizákhoz képest így is jóval stabilabban áll.

A kamatemelés mértéke valóban okozhatott némi meglepetést, de a jegybanknak mindenképp lépnie kellett, hogy a forint esésének gátat szabjon. Látjuk azonban, hogy érdemi árfolyamreakciót nem okozott, viszont, ha nem emel most az MNB akkor óriásit kockáztatott volna 

– húzta alá a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője, aki szerint nagyon nehéz helyzetben vannak most a jegybankok, egyrészt a háborús helyzet, illetve az inflációs nyomás miatt is. 

„A jelenlegi helyzetben teljesen át kell írni az előrejelzéseket. Az várhatóan jóval magasabban alakul idén, mint vártuk és a növekedést is lefele kell korrigálni. Éppen ezért rövidtávon még várható agresszív kamatemelés a jegybanktól. Reméljük, a háborús helyzet minél előbb rendeződik, de az infláció miatt várhatóan így is jóval magasabb szinteken tetőzhetnek idén a kamatok, mint azt korábban vártuk” – tette hozzá az elemző.

Fotó: ANDREA RONCHINI, RONCHINI / AFP

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint bár az emelés jóval nagyobb, mint ahogy azt előzetesen beárazta a piac, de a forint mégsem erősödött jelentősen ennek hatására. Ugyanakkor kiemelendő: nem is gyengült, mint ahogy a cseh korona és a lengyel zloty. 

„Az MNB-nek nincs varázspálca a kezében, de a mostani – a mértéke miatt meglepetésnek mondható – kamatemeléssel azt mindenképp sikerült elérni, hogy a forint a régiós devizák között viszonylag stabil maradt” – emelte ki lapunknak Virovácz Péter. Hozzátette: a gyengülés most nem a magyar gazdaságnak szól. 

„Egyszerűen arról van szó, hogy a szomszédban éppen háború zajlik. Emiatt pedig a befektetők a piacokon mindent eladnak, aminek köze van Kelet-Európához. Legyen az valuta, vagy bármi, ami mozdítható, vagy lassan még azt is ami nem.” 

Amíg a háború véget nem ér, addig nem is várható, hogy érdemben javulna a forint helyzete

 – mondta az elemző, aki szerint az MNB-nek bár jövő kedden nem kamatdöntő ülése lesz, mégis érdemes lesz rá figyelni. Jelenleg ugyanis az egyhetes betét elérte kvázi a kamatplafont, így elfogyott a jegybank mozgástere. Ahhoz, hogy ez az eszköz effektív lehessen, muszáj lesz újra feljebb tolni a kamatfolyosót. 

Erre pedig leghamarabb kedden lesz lehetőség a monetáris tanács következő ülésén.