Az koronavírus-járvány miatti védekezés a gazdaság minden szegmensét megviselte és ez nem volt másként a filmiparral is. A mondás viszont úgy szól, hogy a műsornak folytatódnia kell és a magyar film így is tett. A munkát hamar átszervezték és a stábok megállás nélkül dolgoztak az alkotásaikon. A Nemzeti Filmintézet gyártási igazgatója elmondta, hogy a filmgyártás nem a forgatásokkal kezdődik. Minden filmet egy hosszas előkészítő folyamat előz meg, ami könnyen adaptálható volt az online térbe. Az alkotók a tervezési fázist online konferenciákon intézték, így mire a gyártás is alkalmazkodni tudott a pandémiához már készen álltak, hogy elkezdődhessenek a forgatások. Pesti Ákos hozzátette, hogy a lezárások miatt sok alkotó a kreatív munkába temetkezett és érezhetően több forgatókönyv futott be a pályáztatási eljárásba, mint korábban. Mint mondta a pályázatok elbírálása is fennakadás nélkül tudott működni.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Pesti Ákos arról is beszélt, hogy a hazai filmgyártás regisztrált forgalma 2021-ben 218 milliárd forint volt. Ez nem csak a magyar alkotásokból állt össze, hanem az ide hozott külföldi szervízmunkákból is. Ez alapján látható, hogy a járvány ellenére a külföldi stúdiók továbbra is előszeretettel érkeztek Magyarországra, hogy itt forgassák le a filmjeiket. Ugyan a Dűne forgatási munkálatai nem 2021-ben zajlottak, de fontos kiemelni, hogy a többszörösen Oscar-díjas alkotás is hazánkban készült. A számos szobrocskát bezsebelő Denis Villeneuve film látványvilágáért Sipos Zsuzsanna berendező (set design) is elhozott egy Oscar-díjat.

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Mivel a nagy hollywoodi stúdiók egymásnak adják a magyar kilincset a forgatásokkor a magyar szakemberek is egyre elismertebbek lettek. Tekintettel arra, hogy a legmodernebb eszközökkel dolgozhatnak a legnagyobb filmeken, így elsajátítják a szakma minden titkát, ez pedig az értéküket is felhajtja. Ma már a magyar stábok büdzséje és létszáma is felzárkózik a nyugati stúdiókhoz, hiszen a legjobb minőséget így lehet elérni.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast