Jelentős lassulással kezdte az évet a gyógyszerforgalom: csaknem 6,6 százalékkal, 47,3 milliárd forintra esett vissza a vényköteles költés januárban az előző hónaphoz képest – derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből. A januári teljesítmény 3,3 milliárd forinttal gyengébb forgalmat mutat, mint a decemberi, és 3,7 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint a novemberi érték. 

A csökkenéshez legnagyobb mértékben a tápcsatorna-anyagcsere és központi idegrendszer gyógyszerei járultak hozzá

– mondta Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője. Előbbi csoportban a vércukorszintet csökkentő szerek és az inzulinok mutattak jelentős visszaesést. Hozzátette: lassult a nyugtatók, altatók és Parkinson-kór gyógyszereinek eladása is. Továbbá a jelentős visszaeséshez hozzájárult, hogy a tb-támogatotti körből kikerül egy szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszer is, ami nagyságrendileg 600 millió forint értékben fogyott havonta, és a támogatott-vényköteles idegrendszer gyógyszerek körülbelül 12 százalékát tette ki. 

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az előző év januárjához képest azonban nem fest rosszul a támogatott vényköteles gyógyszerforgalom – véli a szakember. Ebben az intervallumban 6,6 százalékkal bővültek a magyar gyógyszertárak eladásai. Összességében a januári teljesítmény a növekedési trend alatt teljesített, azonban az érték 2021 egészéhez viszonyítva átlagosnak mondható – mondta a elemző. Kiemelte: 

az adatokból az látszik,  hogy a betegek előre hozhatták a gyógyszereik beszerzését már decemberre, hogy ne a koronavírus-járvány ötödik hullámának csúcsán kelljen az orvossal receptet íratni. 

A forgalom lassulásánál még jelentősebb az eladott termékek számának a visszaesése, januárban 15,8 millió doboz gyógyszer fogyott, ami 7,1 százalékos lassulást jelent decemberhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint januárban naponta átlagosan 509 ezer doboz gyógyszert váltottak ki a patikákban, egy évvel korábban 499 ezer doboz jutott egy napra. 

A legtöbb gyógyszert, Baranya, Békés és Csongrád-Csanád megyében váltották ki, itt tízezer lakosra 620 doboz vényköteles gyógyszer jutott. 

A dobozeladásokat vizsgálva januárban a fertőzésellenes gyógyszerek csoportjának kivételével minden kategóriában csökkenés látszik. Az antibakteriális szerekből csaknem 600 ezer dobozt váltottak ki a betegek, ami decemberhez képest 4 százalékos növekedést jelent. A területi megoszlás alapján elmondható, hogy decemberhez képest minden megyében csökkent a vényköteles gyógyszerek eladása. Ezzel szemben a helyzet pont fordított éves viszonylatban – mondta Farsang Bence. Az előző év azonos időszakához képest minden megye forgalma bővült, kivéve Komárom-Esztergom megyét, ahol 9,4 százalékos csökkenést mértek.

Pánikszerű kálium-jodid vásárlás indult

Az OTC, vagyis a nem vényköteles gyógyszerpiacra pedig a február végén kitört orosz-ukrán háború is rányomta a bélyegét. Európa-szerte megkezdődött a kálium-jodid tartalmú gyógyszerek pánikszerű felvásárlása, ezt a készítményt azonban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint még soha nem forgalmazták támogatott és vényköteles formában a magyar patikákban. Szakemberek szerint a jódtartalmú készítmények nem arra szolgálnak, hogy nukleáris katasztrófa esetén pótolják a jódot.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A területi megoszlás szerinti pedig az látszik, hogy decemberhez képest minden megyében csökkent a támogatott, vényköteles gyógyszerek eladása. Ezzel szemben a helyzet pont fordított éves viszonylatban. Az előző év azonos időszakához képest minden megye forgalma bővült. Decemberhez képest a Komárom-Esztergom megyei patikák forgalma lassult a legjobban 9,4 százalékkal. Az előző évi januárhoz képest pedig a fővárosban, Budapesten emelkedett a forgalom, 8,9 százalékkal.