Ez nem a mi háborúnk, de a pénzügyi stabilitás megtartása a mi harcunk – jelentette ki az InfoRádióban Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. 

A szakember szerint a koronavírus miatt a gazdasági kockázatok már a háború előtt is magasak voltak, a regeneráció még nem valósult meg, és az orosz-ukrán konfliktussal ismét sokk érte a pénzpiacot. 

Úgy véli, tovább erősítheti az alapanyaghiányt, az ellátási láncok problémáját és az áremelkedést a háborús állapot, a pedig mérséklődhet. Az kapcsán megismételte, az áremelkedés a fő ellenség, a növekedés legnagyobb hátráltatója, így az MNB számára továbbra is az az egyik legfontosabb cél, hogy letörje. Hangsúlyozta, az inflációra az MNB az elsők között reagált 2021-ben, a magyarországi áremelkedés pedig bár magas, de még mindig kedvezőbb a legtöbb európai országénál.

Az antiinflációs monetáris politikának folytatódnia kell, kiszámítható pályán folytatjuk a kamatemelési ciklust 

– közölte Virág Barnabás, aki elárulta, továbbra is a szigorú monetáris alapállást fogják megtartani. Hozzátette: hosszú út lesz a 3 százalékos inflációig, a háború miatt még hosszabb út, de az MNB minden eszköztárával készen áll arra, hogy beavatkozzon szükség esetén, a két kulcsszó a kiszámíthatóság és a rugalmasság. Arra nem tudott válaszolni, hogy mikorra érhetjük el a kívánt inflációs mértéket, mert a háború jelentős kockázati faktor, éppen ezért fontos a magyar pénzügyi rendszer stabilitásának megtartása.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Virág Barnabás azt tanácsolta mindenkinek, tekintsék át a megtakarításokat, mert az infláció elleni védekezést egyénenként is meg kell tenni, hiszen különben reálértékben folyamatosan csökken a készpénzben vagy folyószámlán lévő pénz értéke – mindenki találhat a magyar piacon olyan könnyen elérhető és kockázatmentes megtakarítási eszközöket, amelyek védelmet jelentenek az infláció ellen.

A szankciós intézkedésekről azt mondta, annyira bonyolult folyamatokról van szó, hogy nagy erőfeszítéseket kell már annak érdekében is tenni, hogy mindenki megérthesse és betarthassa az új szabályokat. Virág Barnabás kijelentette, a magyar gazdaságot erős állapotban érte a háború a szomszédban, "megvolt a kraft" a gazdaságban, most az első sokkhatások elemzésén van a sor, a pénzpiacon pedig természetes folyamat zajlik, különösen Magyarországon, amely földrajzilag közel áll a konfliktushoz.

A Sberbank ügyéről az alelnök azt mondta, az MNB gyorsan reagált, és a jegybank a nyugodt, rendezett megoldásban érdekelt, reményei szerint az ügyfelek a lehető legkevesebbet éreznek majd a fejleményekből. Virág Barnabás elárulta, már a múlt héten figyelték az európai folyamatokat, és a súlyosabb következmények megelőzéseképpen határoztak a bankszünnapokról, amely a többi magyarországi pénzintézetet nem érinti. A teljes betét kivételével kapcsolatos kérdésre azt felelte, rövid időn belül nyilatkozik a további lépésekről a jegybank.

A forint árfolyamával kapcsolatban Virág Barnabás megerősítette, emeli az inflációs kockázatokat, ezért folyamatosan monitorozza a jegybank, és megteszi a szükséges lépéseket. 

A mostani egy gyakran látott befektetői viselkedés, a régióban mindenhol megfigyelhető

– szögezte le. Hozzátette, a félelem és bizonytalanság uralta az első napokat a háborúban, ám fokozatosan a megnyugvás irányába indulhat el a piac, az viszont megjósolhatatlan, mennyi ideig tart ez a folyamat. A kamatemelés folytatása mellett a költségvetési egyensúly és a termelékenység is kell a küzdelemhez – mondta. Virág Barnabás kiemelte, a régióban hasonló képet mutatnak a devizák.