Az eredeti tervek szerint március 10-én határozatlan idejű sztrájkba kezdhetnek a mozdonyvezetők teljesítetlen bérigényük miatt – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint azonban érdemes azt is megemlíteni, hogy a mozdonyvezetők bére az idén 10 százalékot emelkedett, és ezzel 2010-hez képest megduplázódott.

A szakszervezet szerint azonban a tavalyi reálbércsökkenést is kompenzálni kellene, ezért február elején március kezdetére sztrájkot hirdettek, mely a tervek szerint csütörtökön kezdődik. A hivatalos béradatok azonban arra utalnak, hogy a mozdonyvezetőknek nincs okuk panaszra.

Fotó: KALLUS GYORGY

Mint a Mediaworks Hírcentruma megtudta, a mozdonyvezetők átlagos keresete 2010-ben 354 ezer forint volt. Ez idénre 776 ezer forintra emelkedett, vagyis tizenkét év alatt több mint a duplájára nőtt a juttatásuk. A havi nyolcszázezret megközelítő bér jócskán felülmúlja az országos átlagkeresetet.

A munkabeszüntetés kapcsán megjegyzik azt is, hogy a MÁV-nál tavaly nyáron, vagyis nagyjából fél éve írtak alá egy hároméves bérmegállapodást. Eszerint idén január elsejétől tíz százalékkal nőtt a MÁV–Volán-csoport mintegy 56 ezer munkavállalójának keresete. Ebből nemcsak a 2500 mozdonyvezető, hanem a többi dolgozó is részesült, a Mediaworks Hírcentruma szerint az egységes mértékű béremelés a szakszervezetek kérése volt.

A bérek mellett ráadásul 2021-ben 415 ezer forint lojalitási juttatás és 300 ezer forintnyi is járt a mozdonyvezetőknek, sőt 90 százalékuk 120–160 ezer forint értékben további külön kifizetésben is részesült.