Lezárult a nyílt tervpályázat, a szakmai zsűri döntött, megvan a győztes terv - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Fürjes Balázs. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kiemelte:

a parkidegen funkciók kizárásával és a burkolt felületek csökkentésével 240 év után először nő a park területe: 15 ezer négyzetméterrel több lesz a zöld. Sőt, ha megegyezés születik a szabadtéri színpad elköltöztetéséről, a Városmajorban vízfelület is lesz: egy tó a templom mögött és egy kis ér az egykori Ördög-árok vonalán.

Nyílt tájépítészeti tervpályázatot írtak ki Buda legrégibb parkja, a Városmajor megújítására, Fürjes Balázs volt a zsűri elnöke. A tervpályázat eredményét kedden közösen mutatták be Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel, Erő Zoltán budapesti főépítésszel és Vitézy Dáviddal, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójával.

Az új Városmajor egyszerre lesz természetközeli pihenőkert, zöld tisztásokkal, napozórétettel, nagy tóval a közepén, és játszóterekkel, közösségi sportpályákkal felszerelt családbarát szabadidőpark. Az új parkbejáratoknak köszönhetően pedig többé nem kell majd hatalmasat kerülni: babakocsival, biciklivel és gyalogosan is könnyebben megközelíthető lesz a Major.


Az izgalmas feladatban 14 tájépítész csapat látott fantáziát, 14 pályaműből kellett kiválasztani a legjobbat. A győztes tervező az OpenSpace Kft. tájépítész iroda és a Deichler Jakab Stúdió Stúdió csapata lett, így ők készíthetik el a Városmajor megújításának részletes terveit.

Fürjes Balázs értékelése szerint igazán különleges parkterv született, amely a különböző időtöltési formák: a sportolás, az aktív kikapcsolódás és a csendesebb, a természetes környezetben való elvonulás között teremt jó egyensúlyt. Úgy újítja meg a közel 240 éves Városmajort, és teszi azt 21. századi, modern és kényelmes parkká, hogy közben bővíti a park zöldjét, vízfelületet hoz létre, és erősíti a természetközeli karaktert.

Ma kihirdettük a győztes tervezőt, holnaptól pedig kezdődhet a munka java, a Városmajor minden egyes apró részletének a kidolgozása

– jelentette ki az államtitkár. Ebbe a folyamatba pedig a budaiakat is bevonják majd: indul a közösségi tervezés, több fórumot, szakmai workshopot is szerveznek minden tervfázisban.