A benzinárstop a külföldiek számára is vonzó tankolási lehetőséget jelentett, a kialakult benzinturizmus és megnőtt tranzitforgalom miatt, valamint a pánikkeltés miatt napok óta megnőtt üzemanyagfogyasztás miatt hozott néhány döntést a kormány – számolt be csütörtök este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Fotó: KALLUS GYÖRGY / VG

A kormányrendelet még aznap este meg is jelent, eszerint az üzemanyag nem hatósági áras termék a 7,5 tonna feletti gépjárművek, kamionok, a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautók esetében, ezek a járművek csak a nagynyomású kútoszlopoknál lehet tankolni, ahol piaci ára van a gázolajnak. Ez alól kivételt képeznek a mezőgazdasági erőgépek, esetükben marad a 480 forintos literenkénti ár. A kormányrendelet március 13-án 0 órától van érvényben.

A kutakat a következő hetekben számíthatnak ellenőrzésekre, a szabályok be nem tartása 6 és 15 millió forint közötti büntetést vonhat maga után. Csökkentette a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját, literenként 20 forinttal mérsékelte a benzin és a gázolaj esetében is.