A sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően a járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, csökken a kórházi ellátást igénylő betegek száma, így az egészségügyi szolgáltatások is visszatérhetnek a normál működésükhöz – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Fotó: Karnok Csaba

Az új koronavírusos betegek ellátása az erre kijelölt kórházakban zajlik,

a járvány miatt halasztott műtéteket és kezeléseket a kórházak folyamatosan végzik, és emellett a továbbiakban is biztosítják az kórházi oltópontok működését - közölte a tárca. A kormány arról is döntött – írták –, hogy jövő hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés, ez alól a kórházak kivételek. 

Közölték azt is: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mentesítette a koronavírusos betegek ellátása alól azokat a kórházakat, ahol a koronavírusos betegek ellátására elkülönített ágyszám 50 százalék alatt van. A koronavírusos betegek ellátását az Országos Kórházi Főigazgatóság az irányító intézmények bevonásával a szükségletekhez igazodva rugalmas kapacitástervezéssel osztja fel az irányítási egységbe rendelt kórházak között. Az enyhítés az Országos Mentőszolgálatra nem terjed ki, a betegszállításban továbbra is minden mentőegységnek részt kell vennie – áll az Emmi közleményében.

Nem lesz kötelező a maszk

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón jelentette be, hogy eltörlik a járványügyi intézkedéseket hétfőtől. Kivezetik azt a szabályt, amely lehetővé teszi a munkáltatóknak a kötelező oltás előírását, valamint kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is. Ugyanakkor egy esetleges hatodik hullám veszélye miatt fenntartják az egészségügyi veszélyhelyzetet, hogy a kormány megőrizze cselekvőképességét.