A kivitel értéke 3757 milliárd forint volt 2022 januárjában, míg a behozatalé 3851 milliárd. Tavaly decemberhez képest nőtt az kiigazított volumene 2,6, míg az importé 4,5 százalékkal. A külkereskedelmi hiány 244 millió euró volt az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a KSH pénteken közzétett külkereskedelmi termékforgalom-becsléséből. Nőtt a gépek és szállítóeszközök, valamint a feldolgozott termékek behozatala és kivitele, míg csökkent az export és nőtt az mennyisége az energiahordozók, illetve az élelmiszerek, italok és dohánytermékek esetében. Exportunk 78, importunk 71 százalékát bonyolítottuk le az Európai Unión belül. 

A külkereskedelmi hiány 244 millió euró volt az egy évvel korábbihoz képest. A  termék-külkereskedelmi egyenleg 1,2 milliárddal romlott.

Kivitelben összességében 13, behozatalban 21 százalékkal emelkedett a külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala 2021 januárjához képest. A cserearány 5,9 százalékkal romlott. A forint árfolyama a KSH április 1-jei közlése szerint az euróhoz mérten 0,1 százalékkal erősödött, a dollárral szemben pedig gyengült, 7,4 százalékkal.

Bővült a villamos gép, készülék és műszer, illetve az általános rendeltetésű ipari gép árucsoportok behozatala, mialatt a közúti járművek importvolumene több mint hetedével lett nagyobb, exportvolumene pedig csak kismértékben nőtt. Az energiafejlesztő gépek és berendezések esetében azonban a közel tizedével bővülő exportmennyiség mellett pár százalékkal mérséklődött az import. A gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek és egyéb fémtermékek növelték az exportoldalt, míg az importot a szakmai tudományos ellenőrző műszer és az egyéb feldolgozott termékek forgalma növelték. A feldolgozott termékek esetében összességében 6,6 százalékkal nőtt az exportvolumen, míg az importmennyiség 18 százalékkal bővült.

Fotó: Kallus György

Az energiahordozók forgalomcsökkenését a kivitelben döntően a természetes és mesterséges gáz mennyiségének visszaesése okozta, az importoldali forgalomnövekedés pedig a villamos energia, valamint a kőolaj és kőolajtermék volumenének emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók exportvolumene 15 százalékkal lett kisebb, importvolumene 18 százalékkal nőtt. 

Az élelmiszerek, italok és dohány kivitelének, illetve behozatalának mennyiségi növekedéséhez főként a gabona és gabonakészítmények forgalma járult hozzá, emellett az exportban még az élő állat visszaesése, az importban az egyéb, táplálkozásra szánt termék növekedése dominált. Az árucsoport kivitelének volumene 2,2 százalékkal csökkent, a behozataláé 7,7 százalékkal nőtt.

Hazánk az többi tagállamába irányuló kivitelének volumene 3,6 százalékkal nőtt, míg az unióból érkező behozatalé 13 százalékkal lett nagyobb.

A termék-külkereskedelmi mérleg 805 millió euróval romlott, 460 milliós többlet keletkezett. Exportunk 78, importunk 71 százalékát bonyolítottuk le uniós viszonylatban.

Az unió 27 tagállamán kívül folytatott kereskedelmünkben a kivitel 1,1, míg a behozatal 5,7 százalékkal nőtt. Ebben a viszonylatban a  termék-külkereskedelmi egyenleg 384 millió euróval romlott, 704 milliós passzívumot mutatott.