Az eredeti 15 helyett mintegy 20 milliárd forintra nő az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által biztosított forráskeret, mely a tervek szerint közel 800 vidéki kis- és középvállalkozás számára nyújt összesen 5600 munkavállaló foglalkoztatására támogatást – derül ki az ITM pénteki közleményéből.

Bodó Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint a kormány a vissza nem térítendő támogatással a munkavállalói létszám növelése érdekében vállalja át a kapacitásbővítés költségeinek egy részét. A kkv-kapacitásbővítő támogatás feltételeként 

vállalniuk kell, hogy működő vagy újonnan létrehozott telephelyükön legalább három, de legfeljebb huszonöt fővel növelik a foglalkoztatottak létszámát, mégpedig úgy, hogy az nettó értelemben is a dolgozói létszám emelkedésével járjon.

Fotó: Kuklis István

Új munkavállalónként maximum 4 millió forintot lehet nyerni, mely esetben a program 8 hónapig és legfeljebb havi bruttó 309 ezer forintig fedezi a bérköltséget és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adót.

Ezen túl a bérköltség további 30 százalékának megfelelő összegig eszközöket és immateriális javakat is vásárolhatnak a nyertesek, ezt átalány formájában, egyszerűsített elszámolással tehetik meg. Ha a támogatással érintett új munkavállaló regisztrált álláskereső, az átalány 35, tartósan regisztrált álláskereső esetében pedig 40 százalékra növelhető. 

A támogatás további feltétele az is, hogy a támogatott hónapokon túl azonos időszakra, tehát újabb 8 hónapig továbbfoglalkoztatják az érintett dolgozókat. A program így 16 hónapig garantálja a biztos munkahelyet és keresetet a munkába állók számára. A továbbfoglalkoztatási időszakban sem a munkavállaló munkaideje, sem a bruttó munkabére nem csökkenthető.

Bodó Sándor elmondta: 

A hazai munkavállalók kétharmadának megélhetést biztosító kis- és középvállalkozások nélkül nem érhető el változatlan célunk, a teljes foglalkoztatás. Ma mintegy 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, többen, mint a rendszerváltás óta bármikor. A járványhelyzet okozta átmeneti visszaesés után egyre több ágazatban ismét jellemző munkaerőhiány az álláskeresők bevonásával mérsékelhető. A kapacitásbővítő támogatás a keleti országrészben a legnépszerűbb, száznál több projekt helyszíne Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is. A legnagyobb sikerrel az építő- és feldolgozóiparban, a raktározásban, áruszállításban működő és a könyvvizsgálattal foglalkozó cégek pályáztak.