Összefogott az Egis Gyógyszergyár Zrt. és négy hazai egyetem azért, hogy az emelt szintű kémiaérettségire egy online felületen keresztül, ingyen készítse fel a középiskolásokat. A gyógyszergyár nem titkolt célja, hogy a jövő vegyészeit, gyógyszerészeit, biomérnökeit és vegyészmérnökeit szólítsa meg – válaszolta a VG-nek András Klára, az Egis HR igazgatója.

Ingyen felkészítenek az emelt szintű érettségire

Az Egis által létrehozott sokszinukemia.hu mikrosite mindenki számára elérhető, kézzelfogható kémiatudást kínál. Összesen 35 előadásból álló elméleti tananyag mellett további 10 előadásban számolási típuspéldák megoldása segíti az összefüggések megértését, a tanultak gyakorlati alkalmazását. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fontos, hogy több diák érdeklődjön a kémia, a fizika, a biológiai és a földrajz iránt, 

mert amíg 2007-ben még 52 ezren érettségiztek a természettudományi tantárgyakból, tavaly már csak a 25 ezer főt súrolta a számuk, 

kémiából valamivel több mint négyezren érettségiztek, az emelt szintet választók száma pedig elenyésző volt.

Hatalmas hiány van a kémiatanárokból

Az általános iskolák harmadában hiány van a természettudományos tanárokból - mondta a sajtótájékoztatón Holtzer Péter, a természettudományos oktatásért létrehozott alapítvány kuratóriumi elnöke. A kozigallas.gov.hu és az eduline.hu adatai alapján, minden tanévkezdés előtt jellemzően ezer körüli betöltetlen tanári állást hirdetnek meg, ez a szám év közben is jellemzően ötszáz-hatszáz körül alakul. A Belügyminisztérium közigazgatási álláskereső weboldalán jelenleg 29 kémia-, 51 fizika-, 23 biológia- és 18 földrajztanári álláshirdetést van. 

Magyarországon 2657 feladatellátási helyről tűntek el a kémiatanárok, mondta Holtzer Péter. Kiemelte, országosan 60 százalék körül alakul a kémiatanár hiány. Budapesten 50 százalékos, Nógrád megyében pedig az iskolákban 70 százalékos kémiatanár hiánnyal szembesülnek a tanulók.

Holtzer Péter kiemelte, 2020 szeptemberében összesen 42 olyan hallgató kezdte el osztatlan tíz féléves tanárszakos tanulmányait az ország tanárképző egyetemein, akinek az egyik szakja a kémia volt. Ugyanakkor már a hallgatók között is nagy a lemorzsolódás, van ahol meghaladja az 50 százalékot is. Mindenesetre a felvett hallgatók egy részéből lesz majd öt év múlva az utánpótlás: eközben a pályán lévő, 60 év körüli kémiatanárok létszáma évente 120–140 fő. A természettudományos tárgyakat oktató tanárok átlagéletkora 50 év, minden évben körülbelül négy százalékuk éri el nyugdíjkorhatárt, a pályára lépő fiatal pedagógusok száma pedig 200-250 között van.

Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

A gyógyszeripari vállalat egyébként több területen is lehetőségeket kínál a gyógyszerész vagy vegyész szakma iránt érdeklődők számára - mondta Menthy Mariann, az Egis kommunikációs vezetője. Kiemelte: létrehoztak többek között az egyetemisták számára egy tudományos és technológiai központot, és részt vesznek a duális képzésben is. 

Az emelt szintű kémiaérettségire felkészítő projektben a Műegyetem, a ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem vesz részt, a felsőoktatási intézmények példaértékű és értékteremtő vállalkozásnak tartják az Egis által létrehozott platformot és mindenki szívesen vállalta a feladatot - hangzott el a sajtótájékoztatón.