A Penny Market Kft. a Sugo Food Kft. által gyártott "Zöldségeskert Sárga hüvelyű vágott zöldbab, gyorsfagyasztott, 1000g" elnevezésű termékét hívta vissza csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt – közölte pénteken a Nébih. A csattanó maszlag az idegrendszer működését befolyásoló gyomnövény. A visszahívott zöldbab minőségi megőrzési ideje tételenként 2023. augusztus 31. illetve 2023. szeptember 30.

A Penny-Market Kft. azt kéri, hogy ne fogyasszák el a visszahívott terméket, vigyék vissza azokat a Penny üzletekbe, a vételárat a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszatérítik.

A Sugo Food Kft. által gyártott vágott, gyorsfagyasztott zöldbab

A csattanó maszlag mérgező gyomnövény, amely tropán alkaloidot tartalmaz. Betakarítás során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be élelmiszerekbe, takarmányokba.

Nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve a tropán alkaloidok befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Atropin és szkopolamin határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva – olvasható a Nébih honlapján.