A központi alrendszer kiadásai márciusban 2414,0 milliárd forinttal, 34,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának teljesítését. Magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest többek között a lakástámogatások, de meghaladták az egy évvel ezelőtti kifizetést a nyugellátásokra fordított összegek is. Nyugellátásokra 1340,4, a gyógyító-megelőző ellátásra 531,4 milliárd forintot biztosított a költségvetés március végéig, derül ki a Pénzügyminisztériumnak az államháztartás első három havi adatait tartalmazó részletes jelentéséből.

A központi alrendszer 2022. március végi 7057,6 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 1248,7 milliárddal, 21,5 százalékkal magasabb összegben alakultak. Március végéig az általános forgalmi adóból 1495,7 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 299,3 milliárddal haladta meg. 

Az államháztartási szintű bevétele az év első három hónapjában 172,5 milliárd forint volt, ez 505,5 milliárddal alacsonyabb az egy évvel korábbi összegnél. 

Kiadási oldalról jelentős plusztétel volt a 13. havi kifizetése, amely 316 milliárdba került a költségvetésnek.

A jelenlegi háborús helyzetben kiemelkedően fontos, hogy hazánk gazdasága és költségvetése stabil maradjon, és a háború terheit ne a lakosságnak kelljen viselni

– írja a tárca, hozzátéve, hogy a költségvetésnek továbbra is prioritásként kell kezelni a határvédelmet, a menekültek megsegítését, a családok támogatását és az adócsökkentések megtartását. A költségvetés stabilitásának fenntartása a jelenlegi helyzetben így kiemelten fontos feladat a kormány számára – szögezi le a Pénzügyminisztérium.