Nem változtatott a rátákon, minden kamatot a két héttel ezelőtti mértékén hagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa keddi, alapvetően nem kamatdöntő ülésén. Ezáltal a kamatfolyosó sem változott: az alsó szélét továbbra is az alapkamat és az egynapos jegybanki betét kamata adja, amely 4,4 százalék. A kamatplafont pedig az egynapos és egyhetes fedezett kamata adja, amely a március 22-i ülés óta 7,4 százalékon áll.

A jegybank a legutóbbi kamatdöntés előtt, március elején is alaposan kiszélesítette a kamatfolyosót, akkor a plafont 100 bázisponttal emelte. Erre azért volt szükség, mert az ukrajnai háború miatt történelmi mélypontra gyengült a forint. 

Ma délután a jegybank közleményében azt írta: A monetáris tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

Fotó: Kallus György / VG

Ezúttal nem volt szükség rá, hiszen a forint jóval erősebb szinteken áll, igaz, épp ma gyengült kissé, az euróval szemben kedden már a 370-es szintet is átlépte, de még mindig elmarad az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest. 

370 fölé szúrt az euró-forint

A forint a régiós devizákkal összehasonlítva is gyengén teljesít.

A jegybank mai közleménye után a forint kissé erősödött, az euróval szemben kicsivel a 370 feletti szinteken mozgott.