Két év múlva a Miskolci Egyetem és Debreceni Egyetem közösen rendezik meg az Európia Egyetemi Játékokat. A 2024-es nemzetközi rendezvényhez szükséges infrastrukturális fejlesztések első  lépcsőfokaként, valamivel több mint egymilliárd forintos beruházásból megújult a Miskolci Egyetem E/1-es kollégiuma - közölte az intézmény kommunikációs igazgatósága.

Az egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi  elnöke, Varga Judit igazságügyminiszter, aki a többi között arról beszélt, hogy az intézmény egyik jelszava, a hagyomány és modernitás tükröződik ebben az infrastrukturális fejlesztésben is. 

Fotó: Facebook

Részben az egyetemi sportjátékok, részben a megnövekedett hallgatói igények és az egyetem szélesedő nemzetközi kapcsolatrendszerei is indokolják, hogy a mai kor követelményeinek megfelelő szállás álljon rendelkezésre az intézményben, 

hiszen az nemcsak a  kollégiumban élők, hanem az egyetemre látogató vendégek kényelmét is szolgálja. 

Horváth Zita, az egyetem rektora arról beszélt, hogy ez csak az első lépés a  kollégiumok modernizálásának útján. Reményei szerint a munka majd folytatódik a többi  épülettel is. Lehetővé tette a felújítást az is, hogy 

tavaly év végén sikerült az egyetemnek  megszabadulnia a kollégiumokat érintő PPP konstrukciótól, ami évről-évre komoly anyagi  terheket rótt az intézmény költségvetésére.  

A tervezés és kivitelezés során a felhasznált anyagok és a dizájn mind a XXI. századi  követelményeknek felel meg. 

Kicserélték az összes nyílászárót, felújították valamennyi vizesblokkot, modern konyhákat  alakítottak ki, új burkolatokat kapott az épület, átalakították a szobákat, energiatakarékos  világítást építettek ki, kicserélték az összes radiátort és modernizálták a védelmi  berendezéseket is (beléptető rendszer, tűz- és füstjelző, belső kamerák). 

A munkálatok során összesen mintegy 5300 négyzetméternyi terület újult meg.