A vállalkozások és intézmények többsége 2022-től éveken át eltartó lassú fellendülést és mérsékelt növekedést vár a Covid–19 okozta válság után. A kérdésben az elektronikai termékekkel foglalkozó szervezetek vezetői a legoptimistábbak – derül ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem új kutatási jelentéséből. Emberek milliói veszítették el állásukat a világjárvány következtében, mely még most is érezhető a munkaerőpiacon. A pandémia okozta gazdasági krízisből való kilábalás kapcsán közel 1200 intézmény és vállalat tapasztalatai alapján mérték fel kilenc magyarországi és egy határon túli egyetem kutatói, milyen hatások várhatók a gazdálkodás és menedzsment terén.

A 2021. júliustól novemberig tartó felmérésben résztvevő, túlnyomórészt hazai kis- és középvállalkozásoktól online kérdőíves lekérdezés útján érkező válaszai elgondolkodtató eredményeket mutatnak.

A szervezetek kétharmada számított 3-10 százalékos inflációra 2021-re és közel 35 százalékuk egyáltalán nem várt árbevétel-növekedést a tavalyi évre. 15 százalékuk azonban két számjegyű emelkedést remélt.

Illusztráció; Fotó: KALLUS GYÖRGY/VG

Csökkenéssel számol a cégek és intézmények 9 százaléka a növekedési kilátások tekintetében, és közel 70 százalékuk gondolja úgy, hogy növekedés jön a vírusválság után. A fellendülés időtartamát legtöbben (37 százalék) 1-2 évre teszik, de ágazattól függetlenül az intézmények és vállalkozások 17,5 százaléka véli úgy, hogy egy évnél is kevesebb időbe telik majd a kilábalás. A kérdésben az elektronikai termékek és elektromos berendezések gyártásával foglalkozó szervezetek vezetői rendkívül derűlátók. Valamennyien úgy gondolják, hogy talpra állunk a válsághelyzetből, méghozzá 2 éven belül, legalábbis több mint 70 százalékuk szerint.

A felmérés eredményeiből az is kiderült, hogy a magyarországi cégek korrekten, empatikusan viszonyulnak a munkavállalók védettséggel kapcsolatban felmerülő problémáihoz. A vállalkozások és intézmények döntő többsége ugyanis támogató a munkavállalók vírus elleni oltása ügyében, de nem várja el a vakcina beadását.

Már közel félmilliárdan fertőződtek meg a koronavírussal

A világon 493 667 409 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 169 813 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai alapján.

A vizsgálatban a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Selye János Egyetem kutatói vettek részt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, valamint több szakmai szervezet (HSZOSZ, KKVHÁZ, OHE, SZMT, VOE) közreműködésével.