A kormány újabb két hónappal, július elsejéig meghosszabbította az élelmiszerárstopot. Az egyes élelmiszerekre bevezetett, újabb két hónappal meghosszabbított árkorlátozás betartását július elsejéig az ország minden részében számon kéri a fogyasztóvédelem – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A kormányhivatalok szakemberei február óta mintegy kétezer üzletben vizsgálták az árakra, a készletre és a tájékoztatásra vonatkozó kötelezettségek teljesülését.

Fotó: Knap Zoltán

A kormány korábban a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát. Az élelmiszerárstopot a napokban két hónappal, 2022. július elsejéig hosszabbították meg.

Segítségre van szüksége a csirketartóknak az árstop miatt

Az élelmiszerárstop hosszabb távú fenntartása a termelés teljes leállásához vezethet az csirkeágazatban.

A fogyasztóvédelmi szakemberek az elmúlt időszakban mintegy kétezer boltban végeztek helyszíni ellenőrzést, 203 esetben tártak fel mulasztásokat. 137 üzlet alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, az esetek több mint felében az étolajat kínálták az előírtnál drágábban. A hatóság mostanáig 167 mulasztóra szabott ki összesen több mint 32 millió forint bírságot. A legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire. A legsúlyosabb szankcióval sújtott üzletek egyik érintett termékből sem tartották készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget.

„Az ellenőrzési tapasztalatok összességében kedvezők, a felkeresett kereskedők túlnyomó többsége számára nem jelent gondot az árstop betartása. A vizsgálatokat a következő hónapokban is folytatjuk annak érdekében, hogy a vásárlók valóban olcsóbban juthassanak hozzá a korlátozott árú élelmiszerekhez” – mondta Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.