A hazai kkv-k közel fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége és a képzettsége jelenti a legfőbb problémát – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) nem reprezentatív felméréséből. Ennek tanúsága szerint az építőipari szektorban tevékenykedő vállalkozásoknak mintegy 42 százalékánál van tartósan betöltetlen pozíció.

Ezekre a munkahelyekre általánosságban hónapokig nem találnak szakembert. A megfelelő mennyiségű és képzettségű szakember hiánya mellett a felkínált bérek nagysága jelenti a problémát, és leginkább szakképzett fizikai munkásokból van hiány. Közülük ácsot és kőművest a legnehezebb találni, ez a probléma nagyjából minden tizenötödik cégnél jelentkezik. Villanyszerelő alkalmazása pedig körülbelül minden huszadik vállalkozásnak jelent kihívást. A megfelelő számú és szakértelmű szakmunkás hiánya a cégek többségénél komoly problémát okoz a megrendelések teljesítésében.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A magyar munkaerőpiacon a munkaerőhiány több ágazatban is általános problémának mondható. Ez az építőiparban pedig olyan mértékű, hogy a piacon a jelenlegi kapacitásigények mellett további 100 ezer embert is tudnánk alkalmazni

– mondta el Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Hozzátette, a szektorban ugyanakkor a munkaerő megtartása is kihívások elé állítja a cégeket: felerősödött ugyanis a keletről nyugatra irányuló munkaerő-áramlás, így már egy nemzetközi méretű munkaerőpiacon kell versenyezni, tehát ma már a szakmunkások bérének emelésével is számolnia kell a cégeknek.