2020-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 68 ezer új daganatos beteget regisztráltak, közel tízezerrel kevesebbet, mint 2019-ben. Ennek hátterében pedig az állhat, hogy a Covid–19-világjárvány miatt nem jártak szűrővizsgálatokra az emberek. 2012 és 2019 között 74 ezer és 80 ezer közé volt tehető az újonnan diagnosztizált daganatos betegek száma.

Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Az idén 30. alkalommal tartják meg április 10-én a nemzeti rákellenes napot, ami minden évben a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, illetve korai felismerésére hívja fel a figyelmet. 

Élete során minden negyedik magyar szenved valamilyen daganatos megbetegedésben, és évente mintegy 33 ezer új beteget, egy kisváros lakosságát veszítjük el rákos megbetegedés miatt. 

A betegek tízéves túlélési ideje megduplázódott az innovatív terápiák miatt

A betegek gyógyulási esélyein jelentősen javíthatna, ha a végső kormányzati döntés előtt álló több mint 70 új készítmény, köztük több tucat korszerű onkológiai terápia minél előbb elérhetővé válna társadalombiztosítási keretek között a magyar páciensek számára is – mondta Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója. 

Bár világszerte emelkedik a rákos megbetegedések száma, az egyre hatékonyabb terápiáknak és diagnosztikának köszönhetően a folyamatosan javuló túlélési esélyek mégis egy reménytelibb jövő felé mutatnak. 

Sajnos Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos megbetegedést az Európai Unióban: 2018-as adatok szerint százezer lakosra vetítve közel 700-at, és százezer emberből 350 honfitársunk vesztette életét a betegségben

– tette hozzá az AIPM igazgatója.

Az elmúlt 50 évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, aminek köszönhetően a betegek átlagos 10 éves túlélése a 70-es években számított 24 százalékról közel 50-re, azaz duplájára növekedett. A fejlesztések pedig megállás nélkül zajlanak: 

jelenleg is több mint 1800 célzott új készítmény – köztük több mint 200 immunonkológiai terápia – áll reményteli fejlesztés alatt, és csak 2020-ban több mint 1200 célzott klinikai vizsgálat indult el. 

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján pedig egyértelmű, hogy a magyar betegek gyógyulási esélyei is jelentősen javíthatók lennének a szűrővizsgálatokon való részvételi arány növelésével – amiben a megelőzést és a népegészségügyi szűréseken való részvétel növelését célzó lépéseknek köszönhetően fejlődés tapasztalható –, valamint a korszerű terápiák gyors és széles körű hozzáférésével. 

Az időben felfedezett rák jól gyógyítható

A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet az Affidea is. Ma egy magyar férfinál 20 százalék az esélye annak, hogy 75 éves kora előtt meghal valamilyen rosszindulatú daganatos betegség miatt, ugyanez az esély a nőknél 13 százalékos. 

A férfiak között a bőrdaganatokat nem számítva a tüdőrák (17 százalék), a prosztatarák (18), a vastagbélrák (16), a hólyag- és veserák fordul elő a leggyakrabban.

Míg a nőknél az emlődaganat (22 százalék), a tüdőrák (13) és a vastagbélrák (13) áll az előfordulási lista élén, ezt követi a méhtest rosszindulatú tumoros megbetegedése és a hasnyálmirigyrák. Sajnos a lakosságarányosan számított rák következtében elhunyt személyek listáját Magyarország vezeti Európában.

Fotó: COLLANGES / AFP

Magyarországon az emberek kevésbé járnak szűrésre, emiatt is kimagasló a daganatos betegség következtében elhunytak aránya. Minél korábbi stádiumban ismerik fel a rosszindulatú elváltozást, annál nagyobb az esély a sikeres kezelésre – emeli ki Kardos Lilla, az Affidea Magyarország orvosigazgatója.