2022. februárban az euróban számított értéke 18, az importé 29 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakáénál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 876 millió euróval romlott, az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 9,5, az importoldalon 7,9 százalékkal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Fotó: Kallus György / VG

Az adatok alapján az év második hónapjában

a kivitel értéke 11 milliárd 403 millió eurót (4069 milliárd forintot), a behozatalé 11 milliárd 494 millió eurót (4101 milliárd forintot) tett ki, 

míg a termék-külkereskedelmi hiány 91 millió euró (32 milliárd forint) volt.

A kivitel 76, a behozatal 69 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le. Februárban az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 18, az importé 29 százalékkal nőtt.

Az országgyűlési választásokat követően a VG-nek nyilatkozó elemzők azt mondták, az új ciklus és a közeljövő egyik legnagyobb kihívása a külső egyensúly megtartása, a külkereskedelmi egyenleg javítása lesz.

„Az orosz–ukrán háború érdemben felülírta a külkereskedelmi kilátásokat. Az energiahordozók és más nyersanyagok árának drasztikus emelkedése meredeken rontja a cserearányokat, amit csak kismértékben ellensúlyozhat a gabonaárak megugrása. Az Oroszország elleni szankciók és ellenszankciók, valamint az ukrajnai háborús helyzet miatt visszaesik az oda irányuló kivitel, bár ennek nagy részét más piacokra lehet irányítani. A beszállítói láncok megszakadása miatt fennakadások lehetnek az ipari termelésben és az exportban, összességében tehát jelentősen rontja a külkereskedelmi egyenleget” – értékelte az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.