Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a második hullám elleni védekezések korlátozó hatása okozott, februárban 76,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 96,7 százalékkal pedig az árbevétele, míg a két évvel ezelőttihez képest az árbevétel 5,5 százalékkal volt magasabb – ismertette Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az első két hónapban így 72 százalékkal nőtt a volumen, ami jelentős gyorsulás a tavalyi negyedik negyedévi átlagos 59 százalékos növekedéshez képest,

így kismértékben hozzájárulhat a GDP-bővülés gyorsulásához is az első negyedévben.

A szakértő hozzátette, hogy a következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, azonban az orosz–ukrán háború miatti óvatosság némileg fékezheti a kilábalást.

Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések miatt az idei első negyedévben látványos növekedést mutathat a vendéglátás a visszaeső bázis miatt. Azonban a teljes rendeződéshez a nemzetközi turizmus helyreállása is szükséges, ami csak fokozatos lehet. 

A korlátozások szinte teljes feloldása élénkítheti az európai turizmust, azonban a kilátásokat rontja a háború miatti óvatosabb magatartás, valamint az energia- és élelmiszerárak drasztikus emelkedése, ami érdemben visszafoghatja a vásárlóerőt.

Az Európán kívüli vendégek fogadása jóval lassabban állhat helyre

– emelte ki Suppan Gergely.

Szintén megfigyelhető, hogy a nagyobb hazai sportrendezvények ismét jelentősebb számú külföldi nézőt vonzhatnak. Ugyanakkor számos tömegfesztivál 2020 után 2021-ben is elmaradt, így az ebből származó vendéglátóhelyi forgalom tavaly még kiesett. A tervek szerint – a járványhelyzet javulásának köszönhetően – az idén már megrendezik ezeket, ennek eredményeként a harmadik negyedévben meredeken javulhat a szektor teljesítménye.

Az elemző azonban kiemelte, hogy a vendéglátás számos nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban, egyrészt a fokozott munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kell a béreket, másrészt az elszálló energiaárak és egyes élelmiszerek árai miatt elkerülhetetlennek tűnik a két számjegyű áremelkedés.