A köldökzsinórvérből származó őssejteket már rutinszerűen használják a klinikákon, körülbelül nyolcvanféle, főként vérképzőszervi és immunológiai betegségek kezelésénél alkalmazzák. A Semmelweis Egyetem orvosai például már a Crohn-betegek harmadánál kialakuló sipoly gyógyításánál is eredményeket értek el az őssejtterápia alkalmazásával. 

őssejt krio köldökzsinórvér cryostorage stem cell Tube in liquid nitrogen
Fotó: Shutterstock

A családi banki tárolás népszerűbb

Azokban az országokban, ahol lehet választani a közösségi és a családi banki tárolás között, a szülők döntő többsége a magántárolás mellett dönt. 

Magyarországon egyébként nincs közösségi bank, és külföldre sem lehet felajánlani az köldökzsinórvér-őssejtet

– válaszolta a VG-nek Sebes János, a Krio Intézet Zrt. kereskedelmi igazgatója, amely Európa legnagyobb, a világ ötödik őssejtbankjának, a FamiCord-csoportnak a tagja. Európa 25 országában van jelen a csoport, Budapesten 40 ezer mintát tárolnak. Sebes János tájékoztatása szerint a Krio Intézetben tavaly csaknem négyezer köldökzsinórvérből kinyert őssejtlevétel történt.

A szülők jellemzően a komplex csomagot választják, amely a köldökzsinórvérben és -szövetben található őssejtek tárolását egyaránt tartalmazza. A Kriónál levett őssejteket eddig négy esetben használták fel magyarországi transzplantációra – tette hozzá a szakember. A Krio Intézetnek 2017 óta folyamatosan egymilliárd forint felett van a nettó árbevétele, a céget 1995-ben alapították, üzemi eredménye tavaly 1,2 milliárd volt – árulta el a kereskedelmi igazgató. Az őssejt levétele és tárolása nem olcsó mulatság, az árak tartalmazzák az alapdíjakat és az éves tárolás díját is. A legolcsóbb csomagok 100 ezer forintnál kezdődnek, a legdrágább, komplexebb változatok ára pedig 400–500 ezer forintot is elérheti.

Világszerte 1988 óta több mint 50 ezer köldökzsinórvér-transzplantáció történt, a közösségi sejtbankokban jelenleg 730 ezer köldökzsinórvér-mintát tárolnak, és négymilliót magán- vagy úgynevezett családi bankban. 

Az utóbbi kategóriába tartozó köldökzsinórvér-mintákkal kapcsolatban gyakran elhangzó ellenérv, hogy nagyon kevés felhasználás történt eddig. Magyarországon magánbankban tárolt minta ez idáig öt esetben hasznosult, közösségi bankból vásárolttal ugyanakkor csaknem 70 transzplantációt végeztek. 

A Krióban tárolt 40 ezer minta tizenhét év alatt gyűlt össze. 

Magyarországon évente körülbelül 90-93 ezer gyerek születik, ha az összes 17 év alatti gyermek számát vesszük alapul, és az összes magánbankban tárolt mintát összeadjuk, akkor ebben az időintervallumban a gyerekek közel hét százalékának vehették le az őssejtjét születésekor. Az Egészségügyi Tudományos Tanács összefoglalója szerint egy a kétszázezerhez az esélye, hogy egy gyermeknek szüksége lesz a köldökzsinórvérből kinyert őssejtjére.

Egy másik nagy szolgáltató, a Cord Blood Center több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik, és Európa második legnagyobb köldökzsinórvérbankja, hét országban – Svájcban, Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Ausztriában, Olaszországban és Csehországban – van jelen. Eddig már 187 köldökzsinórvér-egységet bocsátottak kezelésre, a legfrissebb adatok szerint tavaly autizmus miatt 12 esetben történt kezelés, stroke miatt pedig 28-ban.

Tavaly 143 őssejt-transzplantáció történt

Őssejtet nemcsak köldökzsinórvérből lehet kinyerni, hanem csontvelőből és perifériás vérből is. Az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ) nyilvántartott Magyar Őssejtdonor Regiszter adatai szerint az elmúlt évben 7142 donor volt regisztrálva, egy évvel korábban 7158. Tavaly 100 feletti új donor került be a rendszerbe, és 143 pácienst töröltek, többségüket kortúllépés miatt. 

Köldökvérőssejt-átültetés tavaly három beteg gyermeknél történt, további 13 páciens csontvelőből nyert őssejtet kapott, rajtuk kívül pedig hét gyermek és 39 felnőtt beteget perifériás vérből nyert őssejtterápiával kezeltek.

Tavaly összesen 143 őssejt-transzplantáció történt Magyarországon, ebből 81 esetben rokon donor biztosította az őssejtet, 62-en pedig főként német, lengyel és amerikai idegen donorok segítségével gyógyultak.