A megkérdezettek 36,6 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, és 28,5 százaléka pedig nem lát lehetőséget a fizetés emelésére – derült ki a Jooble kutatásából. Ugyanakkor, 28,1 százalék számára elegendő a jelenlegi fizetés, viszont szeretne jobbat, és a kérdőívet kitöltőknek csak a 6,8 százaléka teljes mértékben elégedett a jelenlegi fizetésével.

Arra a kérdésre, miszerint terveznek-e az elkövetkező fél évben béremelést kérni a jelenlegi munkaadótól, a válaszadók 54,7 százaléka igennel válaszolt. Ebben a legfontosabb tényezőként az inflációt, az átlagkereset megemelkedését, a szaktudásukat és az egy munkahelyen eltöltött évek számát jelölték. 

Business woman throwing work papers in the air. Stress from workload. Person going home or leaving for vacation. Employee got fired. Job or project done. Difficult workday over. Outside of office.
Fotó: Shutterstock

A fizetés megemelése céljából a válaszadók 43,2 százaléka a magasabb fizetéssel kecsegtető új munkahelyet jelölte meg, és csak utána egyeztetne jelenlegi munkaadójával a béremelésről. A válaszadók 31,9 százaléka új munkahelyet keresne magasabb fizetéssel (nem egyeztetve a jelenlegi munkaadójával a béremelésről), 24,9 százalék pedig béremelést kérne a jelenlegi munkaadótól, felkészülve a nemleges válaszra vagy az elbocsátásra.

A felmondásra való készség a bérezés miatt

A magyar munkavállalók 61,5 százaléka kész lenne felmondani, ha nem emelnének a fizetésén, 38,5 százalék viszont erre nem volna hajlandó a felmérés szerint. Arra a kérdésre, hogy milyen fizetésemeléssel lennének elégedettek, a válaszadók 39,4 százaléka a 20-30 százalékkal járó emelést tartja célszerűnek, a 34,2 százalékuk azt szeretné, ha a béremelés 10-20 százalékos lenne.

A válaszadók 21,1 százaléka 40 százalékos és magasabb emeléssel lenne elégedett, 5,3 százalék pedig akár egy 10 százalékos béremeléssel is megelégedne.

A Jooble által megkérdezettek 69,4 százaléka nem szeretne nem anyagi kompenzációt kapni béremelés helyett, 30,6 százaléknak megfelelne az ilyen fajta kiegészítés.

Folytatódhat a felmondási hullám

A megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban – ez derül ki a PwC globális felméréséből.