Közel kettőezer milliárd forintnyi kitettséggel rendelkezik az Exim, jelenleg több mint kettőezer-hatszáz ügyfele van, amelynek 90 százaléka a kis- és közepes vállalkozásokból adódik össze

– mondta Szabó István Attila, az Exim üzleti vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság Bankszektor 2022 című konferenciáján. Hozzátette, a széles ügyfélkörrel rendelkező bank a magyar termékeket és szolgáltatásokat mintegy 150 országba segített eddig eljuttatni. 

Az üzleti vezérigazgató-helyettes azonban elmondta azt is, hogy több globális rizikóra fel kell készülnie a bankszektornak az elkövetkező 5-10 év során. Ezek közé tartoznak a környezeti kockázatok, mint a szélsőséges időjárás, a természeti erőforrások kimerülése, de kihívást jelentenek a geopolitikai kockázatok is, mint a geogazdasági konfrontációk, illetve a geopolitikai források elleni támadások. 

Fotó: KALLUS GYORGY

Meg kell változtatni a finanszírozást, hogy finanszírozni lehessen a változást

– fogalmazott Szabó István Attila, utalva a globális kihívásokra és az úgynevezett EU-taxonómiákra is, amelyek a fenntartható, zöldgazdálkodás alapjait foglalják magukban. Az Exim ehhez kapcsolódott a zöldfinanszírozási programjával, amelynek keretében több nemzetközi projekt is megvalósulhatott. Ilyen például a vietnámi víztisztító projekt, amelynek köszönhetően százezreknek nyílik hozzáférése tiszta vízhez, Szerbiában a Száva és Drina folyó megtisztítására vonatkozó vízipari terv, illetve Ghánában a

szennyvíztisztítótelep-beruházás, amely több mint 100 ezer ember életminőségén javíthat.  

Az Exim üzleti vezérigazgató-helyettese hozzátette, ezekre projektekre kifejezetten büszkék, és a globális előrejelzések és tervek arra utalnak, hogy a jövőben is számos nemzetközi zöldprogramot kell majd megfinanszíroznia az exporthitelre szakosodott banknak. Hozzátette, az célkitűzéseihez tartozik, hogy 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátását minimum 55 százalékkal csökkentsék, a megújulók részesedése az energiatermelésből elérje a 40 százalékot, mérsékeljék az energiafogyasztást legalább 36-39 százalékkal, és a klímasemlegességet el kell érni 2050-re.

Virág Barnabás: Elhúzódó inflációs küzdelemre kell felkészülni

Elhúzódó, tartós inflációs problémával nézünk szembe, emiatt a monetáris politikának folytatnia kell a szigorítást – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a VG Bankszektor 2022 címmel tartott konferenciáján. A jegybankár szerint ma már egyre kevésbé van vita arról, hogy ez nem egy átmeneti inflációs időszak, arra kell készülni, hogy a monetáris ciklus is el fog húzódni.