Az Országgyűlés 136 igen, 36 nem szavazattal, tartózkodás nélkül döntött az Alaptörvény tizedik módosításáról, amelynek értelmében a szomszédban zajló háború okán is veszélyhelyzetet hirdethet a kormány. A sarkalatos részek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára volt szükség.

Varga Judit igazságügyi miniszter javaslata kibővíti a kihirdethetőségének lehetőségét a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetkörével,

amennyiben annak Magyarországra is kiható súlyos következményei vannak. Az indoklás szerint az orosz–ukrán konfliktus a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius szituációt eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és az átrendeződő nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez Magyarországnak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét, mert felelőssége a háború elől menekülők ellátása, a gazdasági károk minimalizálása.

The Statue of Justice symbol, legal law concept image alaptörvény módosítás
Fotó: Shutterstock

A parlamenti képviselők ugyancsak megszavazták Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter törvénymódosítási javaslatát, amely

részletesen szabályozza a május 31-én megszűnő járványügyi veszélyhelyzettel összefüggő kérdéseket,

például, hogy a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél 2022. június 30-ig érvényes. Ugyancsak sokakat érintő változás, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően még 14 napig utazhatnak ingyenesen a közösségi közlekedésben az egészségügyi dolgozók és a járvány elleni védekezésben közreműködő orvosok, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók, akiknek november 11. óta egy igazolás felmutatásával nem kellett jegyet, bérletet váltaniuk. Megszűnik a kedvezmény a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, illetve hálózatnál dolgozók, a honvédek és a rendvédelmi feladatokat ellátók esetében is.