Az építőiparban az ellátásbiztonság fenntartása és a versenyképesség megőrzése a legfontosabb feladat, amelyben az ágazati szereplőknek és az államnak együtt kell gondolkodnia és összhangban kell cselekednie – jelentette ki Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnökségi ülésén. Az SZTFH elnöke szólt arról is, hogy napjainkban Európa olyan kihívásokkal szembesül, amelyek a teljes európai közösséget érintik, és amelyekre tagállami szinten megfelelő megoldásokra és hosszú távú stratégia kidolgozására van szükség. „Minden válság más, ezzel együtt minden krízis így vagy úgy, de próbára teszi a tagállamok nemzeti önrendelkezését. Ennek szellemében számunkra nem kérdés, hogy az elkövetkezendő évtized legnagyobb kihívása is a haza nemzeti szuverenitásának megőrzése lesz, mind politikai, mind gazdasági szempontból” – fogalmazott Biró Marcell.

BIRÓ Marcell
Fotó: Vajda János

Az építőiparral kapcsolatban leszögezte: válság idején nincs normatív gazdaságpolitika, mert olyan korszak veszi kezdetét, amelyben az állam nemcsak távoli szemlélője a történéseknek, hanem jól meghatározott és a választók felhatalmazása alapján támogatott célok érdekében rendezi össze erőforrásait, eszközeit, és állítja azokat a célok elérésének szolgálatába.

„Olyan időket élünk, amikor az államnak be kell avatkoznia az ellátási láncok működésébe” – fogalmazott az elnök.

Az SZTFH ezért olyan szolgáltató állam modellt épít, amelynek sikerét a nemzeti önrendelkezés helyreállításában határozza meg.

Hangsúlyozta: válságok idején nem ideológiákra, hanem kézzelfogható megoldásokra van szükség.

Ez a magyar állampolgárok és a hazai vállalatok számára biztonságot jelent, ezért, ahogy eddig is, az állam szerepe a jelenlegi válság során is jelentősen felértékelődik – tette hozzá.

Biró Marcell kiemelte, a versenyképesség megőrzése és az ellátásbiztonság fenntartása a legfontosabb feladat. Emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés 2021 végén módosította a bányászatról szóló törvényt, melynek következtében a hatóság komplex eszközrendszerrel tud fellépni az úgynevezett „piacfelügyeleti intézkedésre okot állapot” bevezetésével az építőalapanyag-árak emelkedésének megakadályozása érdekében.

A hatóságnak lehetősége van kitermelési minimumot meghatározni, valamint kiegészítő bányajáradékot kivetni.

Mint mondta, a hazai ásványvagyon-gazdálkodásban is stratégiai fordulatra van szükség, ami a bányászat tekintetében a felesleges környezetpusztítás helyett a megnyitott lelőhelyek kiaknázását, az ellátási láncok tekintetében pedig az importtermékek szállítása helyett a könnyen elérhető hazai alapanyagokat jelenti – tette hozzá az SZTFH elnöke.

Fotó: Ádám János