A szocialista Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, olyan elektronikus élelmiszerkupon-rendszer bevezetését javasolja, amely a leginkább rászoruló családok terheit csökkenti. 

Az EP-képviselő javaslata alapján a kupon húszezer forint lenne és kizárólag alapvető élelmiszerekre lehetne költeni. A juttatás a havi rendszerességgel – az inflációs válság végéig - járna és tartós fogyasztási cikkekre be lehetne beváltani.

Az ellenzéki politikus ugyanis kevésnek tartja azt, amit a miniszterelnök bejelentett, hogy év végéig megtartják néhány termék ársapkáját.

20220403 Budapest Egységben Magyarországért eredményváró rendezvénye, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján.fotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzetképen: Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A kedvezményezettek közé sorolta a gyermeküket egyedül nevelőket, a kétszülős, kétgyermekes családokat, akik a jövedelmük alapján rászorulnak a kuponra, továbbá a kisebb jövedelmű nyugdíjasokat, a súlyos fogyatékkal élőket, a hajléktalanokat és a szociális segélyből élő állástalanokat. Hozzátette: a szociális ösztöndíjban részesülő egyetemisták is kaphatnának kupont.

Egyébként nem új keletű, amit az európai parlamenti képviselő javasol, párttársa Gőgös Zoltán a HVG-nek korábban arról beszélt , hogy „simán be lehetne vezetni” a legszegényebbek számára az alapvető termékekre – kenyérre, tejre, bizonyos húsokra, zöldségekre, tojásra – vonatkozó élelmiszerjegyet. Ugyanakkor elismerte, hogy az elszabadulása nagyrészt független a kormánytól, az viszont nem, hogy akarja-e, és ha igen, milyen módszerekkel enyhíteni a hatásait.