Magyar gazdaság

Senki sem számított arra, hogy ilyen sok gyerek érkezik Ukrajnából

A munkaképes ukránok a nyelvtudás hiányában szinte minden esetben betanított munkakörökben helyezkednek el, elsősorban az építőipar, elektronika, feldolgozóipari és a vendéglátási területeken, ám mivel döntő többségük nő, problémát jelent számukra a gyermekfelügyelet megoldása.

A háború miatt Ukrajnából Magyarországra érkező munkaképes menekültek döntő többsége nő, akik jellemzően a feldolgozóiparban, az elektronikában és a vendéglátásban helyezkedtek el. 

Problémát jelent ugyanakkor a gyermekfelügyelet megoldása, melyre még nincs kifinomult szabályozás és széles körben alkalmazható gyakorlat – közölte a Jobtain HR Szolgáltató Kft., amely az elmúlt hónapokban közel 1500 menedékkérőnek segített. Az első időszakban a szállás biztosítása és a biztonság megteremtése volt az elsődleges, ám arra senki sem számított, hogy ilyen sok gyerek érkezik majd a határra.

Fotó: Balázs Attila

A konfliktus elején, amikor nagyszámban érkeztek a menekültek, egy rövid ideig még óvodaként is működtünk. Volt, hogy a gyerekek egyedül maradtak, amíg a szülők tesztet írtak, mi vigyáztunk rájuk az irodáinkban

— árulta el Mihályi Magdolna, a Jobtain ügyvezetője. Hozzátette, 

a munkaképes ukránok a nyelvtudás hiányában szinte minden esetben betanított munkakörökben helyezkednek el, elsősorban az építőipar, elektronika, feldolgozóipari és a vendéglátási területeken, 

a hiányszakmákban pedig akár azonnal munkába tudnak állni. Az ügyvezető kiemelte, az egyik legfontosabb lépés az, hogy a cégek időben felkészítsék és tájékoztassák a munkavállalókat arról, mit tehetnek annak érdekében, hogy hosszú távon is maradhassanak Magyarországon, és kényelmes életszínvonalat alakíthassanak ki maguknak és családjuknak. A HR-szakértők tapasztalatai alapján rengeteget segít a munkáltató azzal, ha plusztámogatást nyújt, például szállásban, étkeztetésben, nyelvtanulásban, adminisztrációs teendőkben, vagy a gyerekek felügyeletében, akár az önkormányzatok bevonásával.

 

Jobtain háború Ukrajna munkaerőpiac menekültek ipar
Kapcsolódó cikkek