Idén a balatoni előszezon utasforgalmához igazított vasúti menetrend május 16- június 17 között él, vagyis a nyári menetrend bevezetéséig lesz érvényben. A szezonon kívüli időszakhoz képest ezáltal jóval gyakoribb eljutást kínál a MÁV-START – közölte a vállalat.

A  part menti nagyobb települések, mint Siófok, Balatonfüred, Fonyód az átlagosan óránkénti követésű vonatok mellett további vonatokkal is elérhetővé válnak.

Fotó: Máthé Zoltán

Elő- és utószezonban a déli parton elindulnak kétóránként a Déli-Parti InterRégió klimatizált járatai a kisebb dél-balatoni megállóhelyekre is. Az óránkénti IC közlekedés ezekkel a járatokkal egészül ki, egy-két vonatot leszámítva a Budapest-Déli és Balatonszentgyörgy között közlekednek - tájékoztatott a közeledési társaság.

Hétvégén és ünnepnapokon már előszezonban is közlekedik KISS emeletes motorvonat Szob és Fonyód között Jégmadár expressz néven. 

A Dunakanyarból érkező Jégmadár vonatok a tavalyi főszezonban szinte teltházzal közlekedtek - tudtuk meg.

A fontosabb idei újdonságok:

  • Pécs és Keszthely között naponta közlekedik egy vonatpár Fenyves expressz néven.
  • Már az előszezoni hétvégi napokon közlekedik a KISS emeletes motorvonat a déli parton a Szob és Fonyód közötti Jégmadár expresszvonatként.
  • A Budapest-Déli és Keszthely között pénteken és szombaton az éjszakai Bagoly vonat is közlekedni fog.
  • Nagykapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek a déli partra a Tópart InterCity-kben, az északi partra pedig a Kék Hullám sebesvonatokban és a Vízipók InterRégió járatokban közlekednek, ezeket érdemes igénybe venni a bicikliseknek, kerekező csoportoknak.
  • A megújult Balaton24 és Balaton72 napijegyek nemcsak a vonatokon, hanem több, a tó körül közlekedő Volánbusz-járaton is felhasználhatók.
  • Tervezetten május végétől már 34 balatoni állomáson, megállóhelyen egyszerűbbé és gyorsabbá válik a jegyvásárlás a kihelyezett jegyautomatákból.
  • Megszépült Balatonboglár és Fonyód vasútállomás környezete, a siófoki vasútállomáson új P+R parkolót létesítettek
  • A Balatonfenyvesi kisvasút csisztafürdői ágának pályarekonstrukcióját és személyforgalmi újranyitását követően Balatonfenyves, Imremajor és Csisztafürdő állomásépületei is megújultak.

A tavalyi előszezonban több mint 200 ezren szálltak vonatra, hogy ellátogassanak a Balatonhoz, ahol Siófok volt a legkedveltebb úticél. 

2020 ősze óta Budapest és a Balaton déli partja között óránként indulnak a Balaton és Tópart InterCity vonatok felváltva Keszthely, illetve Nagykanizsa felé. A déli parton az előszezontól kezdőden a Balaton InterCity-kben újra választható az első osztályú szolgáltatás, étkezőkocsikat várhatóan június első felétől csatolnak a Balaton IC-hez.

A MÁV-START már április 15-étől kínálja a rendkívül népszerűnek bizonyult Balaton24 és Balaton72 jegyeket, illetve annak 26 év alattiaknak szóló változatait. A 24, illetve a 72 órás érvényességű napijegy korlátlan számú utazásra jogosít a Balaton körül. 

 A Balaton 24/72 Duo idén már nem elérhető.

A Balatonhoz irányuló vonatforgalom sűrítésével, a tóparti úticélok felé induló modernebb és komfortosabb járművekkel egyaránt azt célozza a MÁV-Start, hogy  a magyar tengerhez utazók közül minél többen a versenyképes és környezetbarát vasúti utazást válasszák. Mindeközben csaknem ötven új autóbuszt állított forgalomba tavaly óta a balatoni és a tó környéki viszonylatokon a Volánbusz, amely a vasút társasággal párhuzamosan tette közzé nyári menetrendi újításait.