Rohamosan terjed Európában is az afrikai sertéspestis. A német Baden-Württemberg tartományban, egy házisertés-telepről jelentették a legújabb eseteket. A gazdaság mindössze néhány kilométerre található a francia határtól.

A tartomány élelmezésügyi, vidéki és fogyasztóvédelmi minisztériuma május 25-én erősítette meg az afrikai sertéspestis kitörését Emmendingen körzetében. A május 26-i sajtótájékoztatón Peter Hauk földművelésügyi miniszter elmondta:

Jól felkészültünk, minden szükséges intézkedést azonnal megtettünk.

Az emberi egészségre nincs veszély, a sertéshús gond nélkül fogyasztható. A sertéstelepeknek sürgősen meg kell felelniük biológiai biztonsági intézkedéseiknek – nyilatkozta az Agrokép tudósítása szerint.

Az afrikai sertéspestisben érintett farm szabadtéri sertéstartással foglalkozik. Május 19. és május 25. között 35 sertésből 16 pusztult el. Két elhullott állat halálának okát vizsgálta a freiburgi Vegyi és Állategészségügyi Nyomozó Iroda.

A baden-württembergi mezőgazdasági minisztérium azt feltételezi, hogy 

az afrikai sertéspestis nem vaddisznóból, hanem „emberi akcióból” került a farmra. 

Az afrikai sertéspestissel sújtott üzem körül egy legalább három kilométeres sugarú tilalmi zónát és az ehhez kapcsolódó, legalább tíz kilométeres külső sugarú megfigyelési körzetet alakítottak ki. A mezőgazdasági minisztérium szerint ezek a tiltott területek Emmendingen, Breisgau-Hochschwarzwald és Ortenau körzetre terjednek ki.