A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke 51,5 pont, április után tovább javult és most is bővülést jelez – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdán.

2020.03.17. Zalaegerszeg Az olaszországi beszerzések folyamatosságáért aggódnak a megyeszékhelyi cégek, a Pylon 94 kft  darualvázakat, emelőkosaras gépek, trélerek alvázait, karbantartó darukat, transzformátorállomások alkatrészeit gyártják.  Fotó: Katona Tibor KTZalai Hírlap
Fotó: © Katona Tibor / Zalai Hírlap

A májusi BMI kisebb, mint a hosszú távú májusi átlag (52,1), az előző három év e havi értékeinek átlagát (51,0) viszont felülmúlja. A BMI összetevői közül a termelési mennyiség indexe csökkent az áprilisihoz képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi, ahogyan az új rendelések indexe is. A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, és az ütem némileg csökkent.

A vásárolt készletek indexe nőtt, és 50,0 pont felett maradva egyhavi szűkülés után tizenharmadik alkalommal bővült.

A foglalkoztatottsági index májusban is növekedésre utal, hetedik alkalommal egyhavi változatlanság után. Az index értéke kisebb lett áprilishoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető – közölte az MLBKT. 

A beszerzési mennyiség májusi indexe csökkent az áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött van tizennegyedik alkalommal, két hónap szűkülés után. A bővülés üteme lassult az előző hónaphoz képest. A mostani érték a legmagasabb májusi adat, és felülmúlja az elmúlt három év átlagát. 

A beszerzési árak esetében a májusi index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után, a szezonális kiigazításnak köszönhetően, negyedik hónapja lesznek magasabbak.

A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb májusi érték (93,4). 

A késztermékkészletek indexe májusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és bővülésre utal. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legmagasabb 1995 óta. 

Hatalmasat fékezett a régiónk gazdasága, főleg a lengyelek

A lengyel gazdaság növekedés helyett immár visszaesik, el is akadt a złoty menetelése.

A külpiaci mutatók közül az importindex csökkent áprilishoz képest, de bőven 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index három hónapja jelezte az mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról lehet beszélni, a mutató értéke ez esetben is kisebb az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az mennyiségének bővülését negyedik hónapja. Az elmúlt év változó tendenciája után az idei évben stabil bővülés tapasztalható – írja az MLBKT. 

Májusban jelentősebb áremelést jeleztek a válaszadók az acél-, alumínium-, cukor-, egésznyúl-, festék-, karton-, máj-, műanyag, papír-, sárgaréz- és saválló rozsdamentes alumíniumtermékeknél, hiány volt acélból, bútorlapból, bútorszerelvényből, címkéből, csavarból, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fából, fali lámpából, fémből, fóliából, gumi alapanyagból, gumiáruból, kartonból, készáruból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, lemezből, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből, üvegből, vasból, vászonból és vegyipari alapanyagból, valamint vasöntvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók – tájékoztatott az MLBKT.