A határozat szerint a 20 éves futamidejű kölcsönt

az OTP Bank vezette konzorciumtól veszi fel a főváros a 2022. évi fejlesztési feladatok megvalósítására.

A szerződés hatályba lépéséhez szükséges a kormány előzetes hozzájárulása. A döntést a 26 voksoló képviselő közül 17-en támogatták, míg 9-en ellene szavaztak.

A továbbiakban a közgyűlés elfogadta az otthontalanság és hajléktalanság csökkentése érdekében az Otthon, mindenkinek elnevezésű hajléktalanügyi stratégiáját, ami

a korábbiaknál jóval több figyelmet és erőforrást fordít a lakásvesztés és hajléktalanná válás megelőzésére, valamint a hajléktalanságból való kilépés – a megfizethető, biztonságos lakhatáshoz való hozzáférés – elősegítésére.

Fotó: Bruzák Noémi

A közgyűlés egyhangú szavazással döntött arról, hogy 300 millió forinttal létrehozza a Fővárosi Szolidaritási Alapot, amelyhez kerületi önkormányzatok, intézmények, civilek pályázhatnak többek között akadálymentesítésre, lakhatási válsághelyzetek kezelésére, párkapcsolati és családon belüli erőszak megelőzésére, valamint fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek számára szervezett programokra. Az alap nyitott, az elkülönített bankszámlára bárki befizethet és támogathatja azt.

Egyhangúlag határoztak arról is, hogy pályázatot írnak ki a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérlőinek. A lakók karbantartási, javítási, felújítási, rovarirtási támogatására pályázhatnak, így például burkolat- és  nyílászárócserére, festésre, konvektorjavításra, energiatakarékos világító testek beépítésére. A 30 millió forintos keretből 50-400 ezer forintos támogatást lehet igényelni, amelyből a bérlő által fizetendő önrész 20 százalék.