Kegyetlenül megbosszulja a víz a könnyelműséget – mondta a VG Podcastnak a Magyarországi Vízimentők Szakszolgálatának elnöke. 

bagyó sándor podcast vizimentő

Már az első igazi nyári hétvégén tragédia történt a Balatonnál. Három tizenéves a partról elsodródott egy szörfdeszkával, vízbe estek, és az úszó tudásuk már ebben a helyzetben nem volt megfelelő, ketten megfulladtak. Bagyó Sándor szerint még a gyengébb úszó tudással rendelkezők is nyugodtan fürdőzhetnek, de fontos lenne, hogy mindenki tartson magánál valamilyen úszást segítő eszközt.


Hozzátette, a legtöbb tragédia elkerülhető lenne, ha az emberek reálisan felmérnék saját felkészültségüket, erejüket, és úszó tudásukat. Ugyanakkor megítélni saját képességeinket sem könnyű, ugyanis a nyíltvizi körülmények gyökeresen eltérnek a medencére jellemzőktől, sokakban önmagában az is bizonytalanságot szül, hogy nem látnak le a meder aljára. Emellett Bagyó Sándor szerint az alapvető emberi viselkedés önmagában is kockázatot jelent, ugyanis a szabadság alatt, kiszakadva a mindennapokból a nyaralók próbálják lazábban értelmezni a szabályokat.

Nem igaz az az állítás, hogy a Balatont szeszélyes, kiszámíthatatlan időjárás jellemzi – hangsúlyozta Bagyó. A mindenkinek a zsebében lévő okostelefonra kiváló alkalmazásokat lehet letölteni, amik megbízhatóan előrejelzik az időjárást, és az esetleges veszélyeket is.

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast